null Beeld ANP
Beeld ANP

Hugo Borst brengt al schrijvend een ode aan zijn overleden moeder

De moeder van Hugo Borst is overleden. Afgelopen weekend blies ze haar laatste adem uit. In een groot artikel in het het AD schrijft Hugo over de laatste dagen van zijn 'moedertje'.

De laatste aai over ma's bolletje, heet het artikel.

Longontsteking

Hugo Borst vertelt hoe er bij zijn moeder op 13 augustus een longontsteking werd vastgesteld en er bewust voor werd gekozen om geen antibiotica toe te dienen. Het was klaar. De columnist deelt hoe hij in zijn moeders oor fluisterde: "Ga maar, ma. Ik hou van je. Het is mooi geweest zo. Dit is geen leven meer. Het is klaar. Laat het los. Ga maar naar Henk (Hugo's vader die in 2008 overleed, red.)."

Stilletjes gegaan

Het duurde nog vier dagen voordat ze overleed, op vrijdag 17 augustus. "Ik leg mijn oor bij ma's mond", vertelt Hugo over het moment dat hij zijn moeder levenloos aantrof. "Ik weet het niet, ik hoor niets. Ademt ze niet meer? Of is haar ademhaling nog maar heel oppervlakkig? Ze is niet echt koud. Maar ze voelt wel anders." De verpleegkundige stelt vast dat zijn moeder dood is. "Stilletjes is ze gegaan, met de ene zoon op een meter en de andere zoon op honderd meter afstand."

Opluchting

Rouwen heeft Hugo allang gedaan, pent hij. Al toen zijn moeder nog leefde. "Ik voel enorme opluchting. Het verdriet om haar verdwijnen had ik onderweg, niet aan het einde van die gruwelijke reis. (...) Je moedertje zien verdwalen is pijnlijk. De eerste keer in een incontinentie-luier. (...) Haar naar haar overleden echtgenoot horen vragen en naar haar moeder. Maar het werd nog erger. Je moeder die niet mocht sterven, hangt scheef en krom in haar rolstoel. Haar handen zijn zo misvormd (verkramping) dat ze niet zelf kan eten, daar moet je haar bij helpen. En dan, recent: ze geeft geen knipoogjes meer. Die vond ik altijd zo schattig."

Ma is beroemd

Door Hugo's AD-columns en boeken Ma en Ach moedertje werd moeder Joke zowaar beroemd in Nederland. Daar kan de schrijver lol om hebben, laat hij weten in de column. "Laurens (Hugo's broer, red.) laat een schermafbeelding zien van Teletekst. Onze moeder staat op pagina 101. We schieten in de lach. Het regent apps, veel politici, goh, ma had eens moeten weten wat haar ziekte heeft losgemaakt."

Ten slotte deelt Hugo wat ze op de rouwkaart hebben gezet. "Joke was een zorgzame, pittige vrouw", begint de tekst. "Het is een troostrijke gedachte dat ma's ziekte een hoger doel heeft gediend", eindigt hij. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe.

Lees ook

Bron | AD

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden