HPV-vaccin vermindert kans op baarmoederhalskanker tot 87% Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

HPV-vaccin vermindert de kans op baarmoederhalskanker met bijna 90 procent

Het humaan papillomavirus, ook wel HPV, is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Bijna iedereen krijgt in zijn leven te maken met HPV, dat overgedragen kan worden via seks en seksuele handelingen, maar ook via handen en vingers. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 1000 vrouwen kanker door HPV. Om een besmetting te voorkomen bestaat er het HPV-vaccin. En dat blijkt uit nieuw onderzoek effectiever dan gedacht. Het HPV-vaccin vermindert kans op baarmoederhalskanker namelijk met bijna 90 procent.

We leggen je uit wat hier tot nu toe over bekend is.

HPV-vaccin vermindert de kans op baarmoederhalskanker

Uit de eerste resultaten van een Brits onderzoek naar de effectiviteit van het HPV-vaccin genaamd Cervarix, blijkt dat dit het risico op baarmoederhalskanker tot wel 90 procent vermindert. Volgens Cancer Research UK toont dit aan dat het vaccin levens kan redden. Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende kankersoort bij vrouwen en hieraan sterven er jaarlijks ruim 300.000. De hoop is dan ook dat het vaccin baarmoederhalskanker in de toekomst bijna kan elimineren.

In Nederland kunnen meisjes in het jaar dat ze 13 worden gratis het HPV-vaccin krijgen. Volgens het RIVM zou dat ervoor zorgen dat ze voor 75 procent beschermd zijn tegen baarmoederhalskanker. Maar uit het Britste onderzoek blijkt dat de kans op deze vorm van kanker zelfs met 87 procent afnam bij vrouwen die op hun twaalfde of dertiende gevaccineerd zijn, ten opzichte van niet-gevaccineerde vrouwen. Het voorstadium van baarmoederhalskanker kwam zelfs 97 procent minder vaak voor.

Op latere leeftijd gevaccineerd

Bij vrouwen die tussen de 14 en 15 jaar oud gevaccineerd werden, bleek de kans op baarmoederhalskanker met 62 procent af te nemen. Vrouwen die tussen hun zestiende en achttiende gevaccineerd werden, hebben 34 procent minder kans op baarmoederhalskanker dan niet-gevaccineerden. Volgens de onderzoekers is dit het eerste direct en wereldwijde bewijs dat het HPV-vaccin dus effectief werkt tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin kan overigens alleen een infectie voorkomen, maar kan dit niet uit het lichaam krijgen als je het virus al hebt. Daarnaast heeft een vaccinatie tegen HPV volgens het KWF het meeste effect als nog niet besmet bent met het virus. Bij meisjes ouder dan 15 jaar zijn er drie prikken nodig, in plaats van twee om je te beschermen tegen HPV.

Lees ook:
Lezersvraag: ‘Krijg je baarmoederhalskanker van het HPV-virus?’

Een boosterprik op middelbare leeftijd

Hoewel de eerste officiële resultaten hoopgevend zijn, is er nog wel meer onderzoek nodig. Zo moet bijvoorbeeld nog worden onderzocht hoe lang het HPV-vaccin precies bescherming biedt en of het bijvoorbeeld nodig is om vrouwen rond middelbare leeftijd een boosterprik te geven. Aangezien het vaccin pas zo’n tien jaar bestaat, is de kans groot dat je nog niet gevaccineerd bent. Toch kan het HPV-vaccin ook op oudere leeftijd nog werken. Zelfs als je al besmet bent. Aan NU.nl adviseert Ruud Bekkers, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar preventie gynaecologische kanker, om je in dit geval met ‘Gardasil 9’ te laten vaccineren. Dat beschermt tegen zeven van de meest voorkomende HPV-types die kanker kunnen veroorzaken. Ook als je al eens besmet bent met een HPV-type kunnen de antistoffen in het vaccin voorkomen dat je opnieuw besmet raakt. Het is dus ook op oudere leeftijd niet te laat om je nog te laten vaccineren, al hangt hier wel een prijskaartje aan dat kan oplopen tot 450 euro. Mogelijk wordt dit in de toekomst wel vergoed.

Bron | BBC News, RIVM, KWF, NU.nl, The Guardian
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden