null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Houd jij van de snoozeknop? Dan ben je intelligent

Niet iedereen springt meteen uit bed zodra de wekker gaat. De snoozeknop is niet voor niets uitgevonden. Misschien voel je je een tikje lui en laks als je blijft liggen tot je er écht uit moet. Maar onderzoek toont aan dat mensen die snoozen intelligenter, creatiever en onafhankelijker zijn dan de ochtendmens in hart en nieren. 

Snoozen maar

Het gevaar van de snoozeknop is dat je weer in slaap valt omdat je 'm per ongeluk uitzet. Dan kom je te laat op je afspraak en daar maak je geen goede indruk mee. Maar als je moeite hebt met opstaan is dat niet per se negatief. Onderzoekers hebben aangetoond dat je dan intelligenter, creatiever en onafhankelijker bent dan mensen die naar de wekker leven.

Intelligentie

Een Britse studie met als titel Waarom nachtuilen intelligenter zijn toont aan dat er een verband is tussen snoozen en creativiteit, intelligentie en geluk. Auteurs Satoshi Kanazawa en Kaja Perina stellen onder andere dat het knap is van mensen dat ze met een snoozeknop om kunnen gaan. Zo'n knop is een recente uitvinding, waaraan de mens zich evolutionair gezien nog niet heeft kunnen aanpassen. Leven zoals onze verre voorouders - vroeg naar bed en vroeg op - maakt evolutionair gezien méér deel uit van ons systeem. Het kunnen omgaan met de snoozeknop zou daarom een teken zijn van intelligentie. Mits je natuurlijk uiteindelijk wel écht opstaat!

Luister naar je lichaam

De tweede conclusie die Satoshi en Kaja trokken uit hun onderzoek heeft met gevoel te maken. Mensen die níét leven naar de klok, maar naar wat hun lichaam op een bepaald moment nodig heeft, volgen waarschijnlijk vaker hun eigen passies. Ook zoeken zij vaker eigen oplossingen voor problemen, aldus de onderzoekers. Mensen die de snoozeknop gebruiken blijken meer in staat hun eigen plan te trekken en voegen zich niet vanzelfsprekend naar heersende regels. Dat zou hen creatief en onafhankelijk maken. Of mensen die zich uit bed dwingen wanneer de wekker gaat verantwoordelijker zijn, staat niet in het onderzoek.

Bron: psychologytoday.com, independent.co.uk

Lees ook:

Na deze work-out ben je in elk geval goed wakker:

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden