null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoopvol: vaccin tegen borstkanker voor het eerst getest bij mensen

Een doorbraak in de strijd tegen borstkanker: wetenschappers in Cleveland, Amerika, zijn een stap dichterbij met een vaccin tegen de meest agressieve vorm van de ziekte. Voor het eerst starten ze met een menselijke proef, om te zien in hoeverre deze injectie (de terugkeer van) triple-negatieve borstkanker kan voorkomen.

In eerste instantie wordt het vooral getest bij mensen die eerder deze vorm van borstkanker hadden, om te onderzoeken of dit de kans op terugkomst van de ziekte kan verkleinen. Het onderzoek loopt tot september 2022.

Strijd tegen borstkanker

Het is voor het eerst dat men experimenteert met een vaccin bij mensen. Tot noch toe werden dergelijke proeven in de strijd tegen borstkanker altijd beperkt tot laboratoriumwerk en dieronderzoek. Maar onlangs werd de onderzoeksaanvraag voor een nieuwe injectie goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. En dit vaccin testen de onderzoekers op mensen.

Het vaccin

Het vaccin is in eerste instantie bedoeld om mensen die borstkanker hebben gehad te beschermen voor een tweede uitzaaiing of een terugkeer van de ziekte. Maar de wetenschappers hopen met het vaccin later ook gezonde mensen met een hoog risico te kunnen beschermen tegen de ziekte.

Lees ook:

Zelf je borsten controleren? 8 op de 10 vrouwen kent de symptomen van borstkanker niet

Lange termijn visie

In een persbericht vertelt hoofdonderzoeker Dr. G. Thomas Budd: "Op de lange termijn hopen we dat dit een preventief vaccin kan zijn dat aan gezonde vrouwen wordt toegediend om te voorkomen dat ze triple-negatieve borstkanker ontwikkelen. Dit is de vorm van borstkanker waarvoor we de minst effectieve behandelingen hebben."

Levensverwachting verbeteren

De hoofdonderzoeker vervolgt: "Ons onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling van vaccins die ziekten voorkomen waarmee we veelworden geconfronteerd. Hieronder vallen borst-, eierstok- en endometriumkanker. Als ze succesvol zijn, hebben deze vaccins potentie om de manier waarop we kanker onder controle krijgen te veranderen. Het zou zelfs de levensverwachting van mensen met borstkanker kunnen verbeteren."

Het Amerikaanse onderzoek loopt tot september 2022. Voor het vaccin in Nederland beschikbaar is zal er dus nog er veel tijd overheen gaan.

Bron | Sciencealert

Beeld | Getty

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden