null Beeld

Hoopvol nieuws: de kans op dementie neemt af bij ouderen

In Nederland hebben ongeveer 280 duizend mensen dementie. Maar uit grootschalig internationaal onderzoek klinkt nu hoopvol nieuws. De afgelopen jaren neemt de de kans op dementie bij ouderen namelijk steeds meer af. De laatste tien jaar daalde dit opnieuw met dertien procent.

Toch betekent dat niet dat dat er daardoor ook minder ouderen met dementie zijn.

Kans op dementie neemt af

Al eerder werd bij kleine studies aangetoond dat ouderen tegenwoordig minder vaak dementie krijgen. Dat wordt nu ondersteund door een grootschalig internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat de kans op dementie afneemt heeft vooral te maken met gezondheidszorg en leefstijlfactoren. Zo kunnen hart- en vaatziekten beter worden behandeld, is het opleidingsniveau gestegen en spelen ook voldoende bewegen en de vermindering van alcohol- en tabaksgebruik een rol.

Uit het onderzoek van Erasmus MC en de Harvard School of Public Health blijkt dat de zeventigjarige van nu dertien procent minder kans heeft om binnen vijf jaar dementie te krijgen dan een zeventigjarige in 2010. Ook in de twintig jaar daarvoor nam de kans op dementie steeds met dertien procent per tien jaar af. Aan dit onderzoek deden bijna 50 duizend 65-plussers mee uit zeven grote bevolkingsgroepen in de VS en Europa.

Niet minder dementie

Hoewel de kans op dementie bij ouderen dus steeds meer afneemt, betekent dat niet automatisch dat er ook minder mensen dementie krijgen. Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar door de stijging van de vergrijzing, zal het aantal mensen met dementie nog steeds blijven stijgen. Zo houdt Alzheimer Nederland er rekening mee dat in 2050 het aantal patiënten verdubbeld zal zijn. Na hart- en vaatziekten is dementie de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. De cijfers van dit onderzoek laten wel zien dat we dementie kunnen beïnvloeden en met de juiste leefomstandigheden en gezondheidszorg het risico op dementie steeds meer verkleind kan worden.

Lees ook

Opvallend: kantoorbaan verkleint kans op dementie en cognitieve achteruitgang

Belangrijke factoren

Onlangs werd door een expertisegroep in het medisch tijdschrift The Lancet gepubliceerd dat er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat maar liefst veertig procent van het risico op dementie beïnvloedbaar is. Eerder bleken niet roken, een lage bloeddruk, een hoog opleidingsniveau, voldoende sociale contacten, fysiek actief zijn, een gezond gewicht en een goed gehoor hier al positieve invloed op te hebben. Daarnaast stellen deze experts nu ook dat luchtverontreiniging, excessief alcoholgebruik en traumatisch hersenletsel de kans op dementie verhogen.

Verbetering door de jaren heen

De afname van het aantal mensen met dementie in vergelijking met 25 jaar geleden, is deels te danken aan het feit dat mensen minder vaak last hebben van hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Dit zijn grote risicofactoren voor dementie. Ook het onderwijs is de afgelopen jaren flink verbeterd. Hierdoor worden onze hersenen beter getraind en ontwikkeld, en ook dat zorgt ervoor dat de kans op dementie afneemt.

Verder valt het op dat in dat in Azië en Afrika geen sprake lijkt te zijn van een jaarlijkse afname. Hoe dit precies komt weten de onderzoekers niet, maar Nederlandse epidemioloog Bert Hofman liet aan The New York Times weten dat dit mogelijk komt omdat in die delen van de wereld meer wordt gerookt. Dit zou het risico op dementie verhogen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, Neurology, NRC, New York Times

Beeld | iStock

Margriet 36 ligt in de winkel! Met daarin de uitslag van de grote Margriet-seksenquête (en smeuïge bekentenissen), een interview met Simone van der Vlugt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden