null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Hoogtepunten: de indrukwekkende carrière van misdaadverslaggever Peter R. de Vries

Na een schietpartij in Amsterdam dinsdagvond vecht misdaadverslaggever Peter R. de Vries voor zijn leven in een Amsterdams ziekenhuis. De journalist staat erom bekend dat hij óndanks zijn gevaarlijke werkzaamheden geen extra security wil: hij wilde zijn leven 'niet laten beheersen door zware beveiliging'.

We staan stil bij de indrukwekkende carrière van Peter R. de Vries, in de hoop dat hier in de toekomst nog meer hoogtepunten aan toegevoegd kunnen worden.

Carrière Peter R. de Vries

Peter R. de Vries wordt geboren in Aalsmeer op 14 november 1956 en vervulde van 1976 tot 1977 zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht. Zijn journalistieke loopbaan startte hij later in 1978, toen hij in dienst trad als verslaggever bij de Telegraaf. Na een overplaatsing naar Amsterdam specialiseerde hij zich in misdaadverslaggeving. Sinds 1991 is De Vries zelfstandig misdaadverslaggever, wat hij met verve doet. Bij het grote publiek wordt hij vooral bekend door zijn televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, dat van oktober 1995 tot en met juni 2012 werd uitgezonden. In dit programma loste hij verdwijningszaken op, wat resulteerde in de ontmaskering van een groot scala aan fraudeurs, oplichters en zedendelinquenten.

Lees ook:

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, dit is wat we nu weten

Memorabele misdaadzaken

De misdaadverslaggever heeft al van heel veel misdaadzaken verslag gedaan. Een van de bekendste is de ontvoering van Freddy Heineken in 1983, die Peter R. de Vries op de voet volgde voor de Telegraaf. In navolging van deze zaak schreef hij het boek De ontvoering van Alfred Heineken (1987), geschreven vanuit het oogpunt van crimineel Cor van Hout, die verantwoordelijk is voor de ontvoering van Heineken.

Een andere zaak waarmee de Vries veel bekendheid kreeg, is zijn verslaggeving van de Puttense moordzaak. Daarbij wordt de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in het huis van haar grootmoeder in de Gelderse plaats Putten verkracht en vermoord. Peter R. de Vries volgde deze zaak acht jaar lang. Uiteindelijk leidde dit tot de vrijspraak van twee tot tien jaar cel veroordeelde verdachten, Wilco Viets en Herman du Bois.

Een derde zaak waarmee de Vries hoge ogen gooide was de zaak-Natalee Holloway. Hij wijdde er een programma aan en maakte op 31 januari 2008 bekend de zaak-Holloway te hebben opgelost. Met een knap staaltje journalistiek wist hij allerlei bekentenissen van Joran van der Sloot te onfrutselen, wat resulteerde in een openbarende televisie-uitzending. Voor deze uitzending ontving Peter een International Emmy Award.

Al bijna twintig jaar werkt Peter R. de Vries aan de zaak Nicky Verstappen. Deze hele periode heeft de verslaggever de familie en de politie helpen zoeken naar de dader. Ook is hij de vertrouwenspersoon voor de familieleden van Verstappen. In zijn televisieprogramma besteedde de Vries veel aandacht aan deze langlopende misdaadzaak, die jarenlang onopgelost blijft. Dit misdrijf werd uiteindelijk opgelost nadat een uitgebreid DNA-onderzoek. In 2020 werd Jos B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Op 3 september 2021 is er weer een pro-formazitting in deze zaak.

Boeken

Tot slot heeft de misdaadverslaggever ook vele boeken op zijn naam staan. Zo schreef hij zijn eerste bestseller Uit de dossiers van commissaris Toorenaar al in 1985, waarna successen als De ontvoering van Alfred Heineken en het in 1994 uitgekomen boek Een moord kost meer levens volgden. Recent werk van zijn hand is De R van rebel en PS: dit is vertrouwelijk... uit 2018. In totaal schreef hij maar liefst 9 true crime boeken.

Lees ook:

Zoon Peter R. de Vries reageert op schietpartij: ‘Onze grootste nachtmerrie is werkelijkheid geworden’

Bron | Parool, Peterrdevries

Beeld | Brunopress

Anne-Flore MullerBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden