null Beeld

Hoogste aantal nieuwe besmettingen in maand tijd in Nederland gemeten

Hoewel de coronamaatregelen versoepelen, ligt een tweede golf nog steeds op de loer. In andere Europese landen lijkt het virus steeds vaker opnieuw op te laaien. Zo zijn delen van Spanje weer in lockdown en ook in België stijgt het aantal coronabesmettingen weer fors. Maar ook in Nederland zijn gisteren in één dag tijd 127 nieuwe besmettingen gemeten. Dat is het hoogste aantal in een maand tijd. 

Moeten we ons hierdoor zorgen maken, of blijft een nieuwe piek in Nederland voorlopig nog uit?

Hoogste aantal besmettingen in een maand tijd

Hoewel het aantal besmettingen per dag op dit moment nog steeds een stuk lager ligt in Nederland dan eind maart en april, waarschuwen wetenschappers om alert te blijven. In vergelijking met 10 april 2020 toen met 1.335 het hoogste aantal mensen in een dag tijd in Nederland besmet raakte, lijkt 127 nieuwe besmettingen relatief weinig. Ook is er volgens wetenschappers nog geen sprake van een nieuwe piek, omdat het aantal nog niet exponentieel groeit. Maar om een tweede golf te voorkomen is het wel belangrijk de coronamaatregelen zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden te blijven hanteren.

Zuid-Holland meeste besmettingen

Op dit moment zijn er vooral in Zuid-Holland de meeste mensen positief getest op het coronavirus. Van de 127 nieuwe besmettingen komen er vijftien uit Den Haag en tien uit Rotterdam. Daarnaast kwam maar liefst veertig procent van de 965 coronapatiënten die tussen 27 juni en 7 juli werden gemeld uit Zuid-Holland. Daarom wordt het momenteel ook wel de coronaprovincie genoemd.

Aantal coronapatiënten op de intensive care

Naast dat we een mogelijke tweede golf willen vermijden, is het ook heel belangrijk dat de intensive care de druk aan kan. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met één gestegen naar zestien patiënten. Op dit moment liggen er zo’n 600 mensen op de intensive care, dat is inclusief patiënten zonder coronaklachten. Van de 1150 beschikbare ic-bedden is dus ongeveer de helft op dit moment nog niet in gebruik. Daarnaast is het aantal coronapatiënten op de reguliere ziekenhuisafdeling de afgelopen 24 uur gestegen met twee. Dat zorgt voor een totaal van 75 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Lees ook

Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

Regionale lockdowns

Voorlopig is er nog geen sprake van een tweede golf. Maar Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, laat na overleg met 25 Veiligheidsregio’s aan het AD wel weten dat nieuwe lockdownmaatregelen deze zomer niet uitgesloten kunnen worden. Volgens Bruls zal het daarbij eerder om regionale lockdowns gaan, als er sprake is van een coronapiek in een provincie. In dit geval hoeft mogelijk niet het hele land in lockdown, maar kan er met een lokale aanscherping van de regels worden gewerkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Rijksoverheid, WNL

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden