null Beeld

Honderdduizenden patiënten niet behandeld door uitbraak coronavirus

Niet alleen de intensive care afdelingen, maar de hele zorgsector merkt flink wat gevolgen van het coronavirus. Door het virus hebben Nederlandse huisartsen sinds 12 maart namelijk 360 duizend patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn er 290.500 patiënten die wel doorverwezen zijn, maar in het ziekenhuis nog geen behandeling hebben gekregen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt dat maandag bekend in een rapport.

Reguliere zorg opstarten

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deed de NZa dit onderzoek, waarbij ze de grote gevolgen voor de niet-corona gerelateerde zorg in kaart brengen. Volgens de NZa is het nu belangrijk dat gezondheidsschade en lange wachttijden voorkomen worden. Daarom is het van groot belang dat de reguliere zorg in ziekenhuizen langzaamaan weer op gang komt.

Lees ook: Aantal kankerdiagnoses afgenomen door angst voor coronavirus bij huisartsbezoek

Patiënten niet behandeld

Dat betekent dus dat niet iedereen meteen weer terecht kan in het ziekenhuis. Eerst moeten de mensen met noodzakelijke, urgente zorgvragen weer bij het ziekenhuis terecht kunnen. Daarvoor heeft Het Landelijk Centrum Patiënt Spreiding een lijst gemaakt om de meest urgente gevallen te kunnen vaststellen die snel zorg nodig hebben. Per diagnose staat op de lijst hoe snel een patiënt moet worden behandeld. Die tijden verschillen van 24 uur, tot een wachttijd van drie maanden. Op die manier kunnen alle zorgprofessionals op dezelfde manier de zorg weer opstarten.

Verschillen per afdeling

Volgens de zorgautoriteit is de situatie in alle provincies ongeveer hetzelfde, maar zijn er wel tussen de specialismen. Niet elke afdeling heeft dus evenveel patiënten die nog niet behandeld zijn. Vooral op de afdelingen dermatologie en orthopedie zijn veel patiënten nog in afwachting van een afspraak, terwijl gynaecologie en cardiologie nog op een bijna normaal niveau zijn. Voor alle afdelingen geldt volgens de NZa dat de spoedbehandelingen ook eerder wel gewoon doorgegaan zijn.

Genoeg capaciteit

Natuurlijk benadrukt de zorgautoriteit ook dat er voldoende capaciteit beschikbaar moet blijven voor de coronapatiënten in Nederland. Ook moet er voldoende beschermingsmateriaal zijn, zodat zorgmedewerkers én patiënten veilig blijven. Daarom wordt de zorg nu langzaamaan uitgebreid, op basis van de draagkracht die er is. Vanaf komende week vindt verder overleg plaats met de overige zorgsectoren, zoals thuiszorg en GGZ. Er wordt dan gekeken naar hoe de werkzaamheden van die sectoren weer uitgebreid kunnen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden