null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hondenpoep laten liggen? Daar kun je nu makkelijk op betrapt worden

Ruim jij de drollen van je viervoeter netjes op waar het moet? Genoeg baasjes doen dit niet, terwijl er op het niet opruimen van hondenpoep een fikse boete staat. Om meer van hen op heterdaad te betrappen, mogen boa's sinds kort een hulpmiddel inzetten.

Met een warmtecamera kunnen ze jou als baasje op heterdaad betrappen als jij de vers gelegde drol van je hond niet opruimt.

Hondenpoep opruimen

Per gemeente verschillen de regels een beetje, maar over het algemeen moet je alle drollen die buiten losloopvelden worden gelegd meteen opruimen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maar liefst 140 euro. Aan boa's de taak om de opruimplicht van hondendrollen te handhaven. Maar hoe bewijs je nou dat een drol van een specifieke hond is, om het baasje op heterdaad te kunnen betrappen? In de gemeente Twenterand zijn boa's nu uitgerust met warmtecamera's, waarmee ze tot op honderd meter afstand kunnen zien of een drol vers gelegd is.

Smoesjes

Loop jij net in diezelfde straat met je hond, dan mag de boa je dus aanspreken en mogelijk een boete opleggen. Want de kans is dan wel heel groot dat die vers gelegde drol van jouw viervoeter is. Smoesjes als 'die drol is echt niet van mijn hond' of 'hij zat er alleen even aan te snuffelen', hebben dan geen zin meer. En dat scheelt de handhavers veel discussies, maar vermeerdert het aantal uitgedeelde boetes vast flink.

Lees ook:

Dít is waarom je hond je aanstaart als ‘ie aan het poepen is

Meer boetes uitgedeeld

De warmtecamera's zijn in Twenterand onderdeel van meerdere maatregelen om de overlast van hondenpoep in de gemeente tegen te gaan. Met succes, blijkt: inmiddels zijn er al meer baasjes beboet dan in heel 2020. Of de warmtecamera's door heel het land ingezet worden, is nog niet duidelijk. Maar laat het vast een belangrijke waarschuwing zijn. Want die 140 euro kun je aan zo veel beters besteden. En zeker met een mogelijk volledige afschaffing van de hondenbelasting, zou het zonde zijn om alsnog dat geld kwijt te raken aan een boete die je makkelijk kunt voorkomen. Bovendien: naast dat je er stank en vieze schoenen mee voorkomt, is hondenpoep opruimen ook belangrijk voor dieren. Via de ontlasting van een besmette hond, kunnen zij bijvoorbeeld ziek worden. Hepatitis A bijvoorbeeld verspreidt zich namelijk via poep.

Inslaan én gebruiken dus, die poepzakjes voor je hond. Je hebt ze al voor nog geen euro.

Bron | Tubantia

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden