null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Honden maken comeback in het Witte Huis: dít zijn de huisdieren van de afgelopen decennia

Vier jaar lang moest het Witte Huis het stellen zonder huisdieren, maar met de komst van Joe Biden komt weer daar verandering in. Hij neemt zijn twee trouwe viervoeters Major en Champ mee naar zijn nieuwe stulpje. Hoog tijd om eens een duik te nemen in de geschiedenis van honden in het Witte Huis.

Want Amerikaanse presidenten blijken dol te zijn op honden: Donald Trump was de eerste in 120 jaar die géén trouwe viervoeter had tijdens zijn presidentschap. Hij heeft het niet zo op honden, vertelde hij tijdens een persconferentie in 2019. “Hoe zou het eruit zien als ik een hond aan het uitlaten was in de tuin van het Witte Huis?”, zei hij toen. “Ik weet het niet, het voelt niet goed.”

Joe Biden neemt Major en Champ mee

Vier jaar lang geen dieren in het Witte Huis dus, maar de nieuwe president-elect Joe Biden gaat daar weer verandering in brengen met zijn twee honden. Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben twee trouwe viervoeters: de Duitse herdershonden Major en Champ. Champ woont al sinds 2008 bij de family Biden, Major werd in 2018 geadopteerd door Joe en Jill. Daarmee is Major de eerste hond uit een asiel die in het Witte Huis gaat wonen.

Lees ook:

Door déze bijzondere keuze gaat Jill Biden geschiedenis schrijven als first lady

First Dogs Bo en Sunny Obama

De laatste first dogs vóór die van Biden, waren die van Barack Obama. Ook hij had namelijk twee honden in het Witte Huis, de Portugese waterhonden Bo en Sunny. President Obama beloofde in zijn overwinningstoespraak in 2008 aan zijn twee dochters dat ze een hond kregen. Een paar weken later werd dat werkelijkheid en maakte puppy Bo zijn opwachting in het gezin. In eerste instantie vond Barack Obama één hond wel voldoende, maar tijdens zijn tweede termijn als president kreeg Bo er toch een speelmaatje bij. Sunny kwam in augustus 2013 bij de familie Obama in het Witte Huis wonen. En de twee hadden het daar goed naar hun zin, zoals je in onderstaande video kunt zien:

Kun je de video niet afspelen? Klik dan

.

Barney and Miss Beazley van George W. Bush

Ook president George W. Bush, de voorganger van Obama, nam zijn geliefde viervoeter mee naar het Witte Huis. De Schotse terrier Barney woonde sinds 2000 bij de family Bush en voelde zich duidelijk al snel thuis in het Witte Huis. Barney was zelfs zó populair, dat hij een eigen videoserie met de naam Barneycam kreeg op de website van de Amerikaanse president destijds. In januari 2005, net voor het begin van zijn tweede termijn als president, kocht George W. Bush een tweede Schotse terrier als verjaardagscadeau voor de First Lady. Het hondje kreeg de naam Miss Beazley, en was ook in no time enorm populair.

null Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press
Beeld Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

Een dierentuin in het Witte Huis

En zo kunnen de dus nog decennia verder terug gaan: zelfs in de twintigste eeuw had de Amerikaanse president al huisdieren. Niet alleen honden en katten, maar ook schapen, kippen en vogels hebben op het terrein van het Witte Huis gewoond. Sterker nog: in 1927 had First Lady Grace Coolidge, de vrouw van president Calvin Coolidge, een wasbeer met de naam Rebecca als huisdier. Bij president Theodore Roosevelt was het zelfs bijna een dierentuin, met maar liefst dertig huisdieren. Zo gek zal Biden het vast niet maken, maar wél leuk om weer wat meer honden te zien in het Witte Huis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | White House History, CNN

Beeld | Instagram, ANP, Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden