null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoesten, snotteren en niezen: dít is de reden dat iedereen ineens verkouden lijkt

Loopt ineens iedereen om je heen te hoesten, niezen en snotteren? Je bent niet de enige die dat opvalt. Ook drogisterijen hebben het razend druk met de verkoop van allerlei verkoudheidsmiddelen. Klopt het daarmee dat er een verkoudheidsgolf heerst? Of lijkt het alleen maar alsof iedereen verkouden is? En heeft het coronavirus hier ook nog iets mee te maken? 

We leggen het je uit.

Hierdoor lijkt iedereen ‘ineens’ verkouden

Vliegen de snotneuzen, niesbuien en hoestaanvallen je plots om de oren? Dat kan goed kloppen. Toch is er volgens immunoloog Ger Rijkers van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg weinig om je druk over te maken. Aan LINDA legt Rijkers uit dat het eigenlijk gaat om een soort snotterige fata morgana. We hebben vorig jaar lang in een lockdown gezeten, waarbij het dringend advies was om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven. Hierdoor heb je dus waarschijnlijk hele lange tijd niemand om je heen gezien die verkouden was. Nu, een jaar later, lijkt het daarom alsof iedereen ineens verkouden is. Dat betekent dus niet per se dat er ook echt meer mensen verkouden zijn.

Daarnaast legt viroloog Adam Meijer van het RIVM aan het AD uit dat we door de coronapandemie ook alerter zijn geworden op mensen met een verkoudheid. We letten bijvoorbeeld iets meer op als iemand in het openbaar niest of hoest, dan voor de pandemie.

Snellere verspreiding

Toch sluit Rijkers niet uit dat er nu echt meer mensen verkouden zijn dan vorig jaar. Tijdens de pandemie hielden we anderhalve meter afstand, waardoor zowel het coronavirus als andere griep- en verkoudheidsvirussen zich minder goed konden verspreiden. Ook waren we veel meer bezig met handen wassen, ontsmetten, en bij verkoudheidsklachten thuisblijven. Inmiddels is de anderhalve meter regel afgeschaft en laten veel mensen ook de rest van de adviezen steeds meer los. De kans is daarom aanwezig dat we hierdoor weer makkelijker besmet raken met een verkoudheidsvirus. Ook professor Joost van Neerven van Wageningen Universiteit vertelt aan het AD dat andere virussen nu weer terugkomen, doordat de maatregelen steeds meer verdwijnen.

Lees ook: Waarom vitamine C geen wondermiddel is tegen verkoudheid

Hevigere verkoudheid

Door de coronapandemie hebben we vorig jaar dus minder te maken gehad met normale verkoudheden. Daarmee rijst ook de vraag: worden we dit jaar daardoor heviger verkouden? Volgens Van Neerven zou dat kunnen, omdat ons afweersysteem de laatste tijd minder met virussen in contact is gekomen. Hierdoor kan het ‘afweergeheugen’ minder efficiënt zijn, waardoor je zieker of meer verkouden kunt worden. De professor kan deze theorie alleen niet wetenschappelijk onderbouwen. Aan LINDA legt immunoloog Rijkers juist uit dat je immuunsysteem niet na één of twee jaar in elkaar zakt en dat er geen sprake is van 'immunologisch geheugenverlies'. De bescherming tegen virussen die je eerder al hebt gehad kan volgens Rijkers lang aan houden. Dit zou betekenen dat je dit jaar dus niet erger verkouden zou worden.

Bron | LINDA, AD

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden