null Beeld Getty Images/Onoky
Beeld Getty Images/Onoky

Hoera! Deze week komt de 1000ste Flair uit, met déze bijzondere boodschap

Misschien heb je het al gehoord of gezien, maar deze week valt alweer de 1000ste Flair op de deurmat bij tal van jonge vrouwen. Een bijzondere mijlpaal die zéker een feestje waard is. De Flair-redactie heeft keihard gewerkt aan dit superdikke nummer van maar liefst 200 (!) pagina's, en dat is te zien. En hij heeft een bijzondere boodschap.

‘Perfect, maar niet gelukkig.’ Bibi Breijman, Flair’s nieuwe columnist, deelt speciaal voor het 1000ste en dus jubileumnummer van Flair haar

verdriet over de huidige uitblinkmaatschappij. De drang om uit te blinken en perfect te zijn is de laatste vijfentwintig jaar enorm toegenomen. Dat eist z’n tol. Steeds meer mensen kampen met een burn-out en kunnen de ratrace niet meer aan. Experts luiden samen met Flair de noodklok: de prijs die we voor de uitblinkmaatschappij betalen, is te hoog.

Bibi Breijman

Bibi Breijman vertelt in Flair over de gevolgen die zij ervaart. Bibi: “Ook ik streef naar perfectie. En ik merk dat het me verdrietig maakt en dat het heel vermoeiend is. Laatst postte ik vakantiefoto’s op Instagram van een mooi moment. Maar dan is er toch weer iemand die zich in de comments afvraagt waarom ik geen borstvergroting neem. Dan word ik toch weer onzeker: wat is er mis met mij?”

null Beeld

Speciaal voor het jubleumnummer van Flair legde ze dit gevoel vast voor de cover. “Toen wij deze coverfoto maakten, voelde ik me echt verdrietig. Zo diep zit die onzekerheid.” En Bibi staat niet alleen. In een door Flair onder de doelgroep uitgevoerd onderzoek gaf 80 % van de respondenten aan druk te voelen om zich beter voor te doen. Eén op de drie vrouwen ervaart druk tot het leiden van een perfect leven. Deskundigen spreken al van een epidemie, eentje die soms catastrofale gevolgen kan hebben. Diverse onderzoeken linken perfectionisme en de druk om te presteren rechtstreeks aan angst, depressie, eetstoornissen, stress en suïcide.

Het jubileumnummer

Flair heeft bewust gekozen voor dit statement op dit 1000ste nummer. Hoofdredacteur Marije Veerman: “Flair is in Nederland al decennialang die vriendin voor jonge vrouwen bij wie je jezelf kunt zijn. Maar ik moet toch constateren dat, als er iets is wat we in de huidige maatschappij juist steeds minder durven, het precies dat is: onszelf zijn. De drang om uit te blinken, om perfect te zijn, is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Online, maar ook offline. Laatst sprak ik een juf die zei dat ze zich veel meer zorgen maakte om het aantal kinderen dat door hun ouders op bijles wordt gezet, dan het aantal kinderen dat te lijden heeft onder de gevolgen van de lockdown. Flair zegt met dit jubileumnummer: genoeg is genoeg. Je bent goed, precies zoals je bent. Sta ervoor, laat je zien. Dan heb je sowieso flair.”

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images/Onoky
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden