null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoe zijn bedrijven twee minuten stil tijdens dodenherdenking?

Het is vandaag herdenkingsdag, een dag om stil te staan bij alle slachtoffers van oorlog. Mooi, maar lastig als je aan het werk bent. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die maatregelen nemen, zodat ook hun werknemers twee minuten stilte kunnen houden.

Het zal je misschien verbazen wat voor enorme operatie het voor sommige bedrijven is om die kleine twee minuten even helemaal niets te kunnen doen.

Schiphol

Bij dit enorme bedrijf is het eigenlijk nooit rustig, laat staan stil. Toch krijgen ze het één keer per jaar wel voor elkaar. Tijdens de nationale dodenherdenking zorgt Schiphol ervoor dat er even helemaal niets te horen is. Geen vliegtuigen, maar ook geen aankondigingen door de speakers. Echt makkelijk is dat niet, want hiervoor moeten aankomende vliegtuigen hun landingen soms zelfs uitstellen. Al om tien voor acht begint de luchtverkeersleiding met de voorbereiding: vliegtuigen mogen dan niet meer de motor starten en moeten wachten tot 20.03. Toch vindt Schiphol het belangrijk om dit zo te doen. “Even twee minuten helemaal niets,” zegt de woordvoerder.

Albert Heijn

Supermarktfilialen van Albert Heijn krijgen de vrijheid om zelf te beslissen hoe ze twee minuten stilte willen houden, maar veel supermarkten doen er wel aan mee. Een Albert Heijn filiaal in Utrecht gaat bijvoorbeeld eerder dicht. “De winkel is normaal op zaterdag tot 21.00 uur open. Maan vanwege 4 mei gaan we iets voor achten dicht. We doen dan een briefje op de deur dat de supermarkt tijdelijk gesloten is in verband met 2 minuten herdenken. We doen het al jaren zo, het gaat eigenlijk altijd goed", vertelt filiaalhouder Gert Jan Nijhuis.

Pathé-bioscoop

Ook bij Pathé houden ze twee minuten stilte. Maar films stopzetten die al begonnen zijn, dat doen ze niet. “We kunnen films niet stoppen als die al draaien", vertelt een woordvoerder van Pathé. Films die om acht uur zouden beginnen, stellen ze wel een kwartiertje uit. “Zodat de medewerkers ook kunnen herdenken.”

NS

De NS pakt het groots aan en wil dat alle medewerkers en treinreizigers twee minuten stilte kunnen houden. Hiervoor komen ze letterlijk tot stilstand. “Op social media, op de stations en in de treinen wordt aangekondigd dat we stil gaan staan”, vertelt een woordvoerder. Er rijden rond acht uur zo’n 330 treinen rond, die allemaal op hetzelfde moment tot stilstand komen. Daarom brengt het geen problemen op het spoor en missen mensen hun aansluitingen niet. Alle treinen komen immers twee minuten later binnen.

McDonalds

Ook filialen van McDonalds kunnen zelf besluiten of ze twee minuten stilte houden of niet. Vanaf het hoofdkantoor krijgen ze wel het advies om twee minuten de muziek uit te zetten. Een woordvoerder vertelt dat het echt een advies is en dat de vestigingen zelf kunnen besluiten of ze er gehoor aan geven. “Ik weet niet of ze dat ook doen.”

ANWB

De ANWB roept via hun website reizigers op om op een veilige manier te herdenken. Ze vragen automobilisten dan ook niet op de vluchtstrook stil te gaan staan, maar op een speciale parkeerplaats.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden