null Beeld

Hoe zeewier kan helpen om alzheimer tegen te gaan

Eet jij regelmatig een portie zeewier bij je avondeten? Vooral blijven doen! Er zit namelijk een stofje in zeewier dat de ontwikkeling van alzheimer kan afremmen, zo blijkt uit onderzoek van UHasselt en de medische universiteit van Rotterdam.

Het regelmatig eten van zeewier met de stof saringosterol vermindert de afzetting van amyloïde in de hersenen met maar liefst tachtig procent. Amyloïde is weer een eiwit dat wordt gezien als de oorzaak van het langzaam aantasten van de hersenen bij alzheimer.

Effect op cognitieve vermogen

Voor het onderzoek hebben wetenschappers het zeewier Sargassum fusiforme getest op muizen met alzheimer. Dit zeewier uit de Oost-Chinese Zee is drager van de stof saringosterol. Voor het onderzoek kreeg een groep muizen, die kenmerken van de ziekte van Alzheimer vertoonden, het zeewier te eten. Een controlegroep kreeg een ander dieet. In de weken die volgden, moesten de muizen tests afleggen om te zien welk effect het eten van zeewier had op hun cognitieve vermogen.

Groot verschil

Volgens onderzoekers Tim Vanmierlo en Jeroen Bogie zijn de resultaten van het onderzoek erg verrassend. “Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve tests dan de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot zo'n tachtig procent afgeremd. Het is onder andere dat eiwit, dat bij alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast. Het potentieel van deze plantenstof is dus indrukwekkend.”

Acht kilo per dag

Onderzoekers hopen dat deze studie voor verder onderzoek naar een middel tegen alzheimer zorgt. Dat is zeker nodig, want op dit moment zouden mensen acht kilo zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid saringosterol binnen te krijgen als de muizen. Maar, besluiten de onderzoekers, “daarvoor zijn zeker oplossingen mogelijk, we zijn erg benieuwd naar wat de toekomst naar aanleiding van deze studie zal brengen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden