null Beeld

Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

De Nederlandse corona-app CoronaMelder wordt zaterdag landelijk uitgerold. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Eigenlijk zou de app al op 1 september in gebruik genomen worden, maar die datum bleek te ambitieus. Pas ruim een maand later is de wet voor de app vandaag goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Maar hoe werkt die app nu eigenlijk en ook niet onbelangrijk: hoe zit het met je privacy wanneer je ‘m gebruikt? Dat en meer vroegen we aan gebruiksonderzoeker Maike Klip.

1. Wat doet de CoronaMelder app?

CoronaMelder stuurt je een berichtje als je enige tijd in de buurt geweest bent van iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus, de app gebruikt én samen met de GGD in de app heeft aangegeven positief getest te zijn. Ook kun je zelf mensen waarschuwen wanneer je het coronavirus opgelopen hebt en positief getest bent, in samenwerking met een medewerker van de GGD. “De mensen die zo’n melding krijgen weten dan niet dat ze die melding krijgen omdat ze met jou in contact zijn geweest, en ook niet waar dat is geweest”, vertelt Maike Klip. “Ze krijgen alleen te horen welke dag het was. Die meldingen krijg je dus altijd nadat de ontmoeting heeft plaatsgevonden. Je kunt dus niet met de app door de supermarkt lopen en dan precies zien wie wel of geen corona heeft.”

Deze app is eigenlijk een aanvulling op het bron- en contactonderzoek dat de GGD doet. “De GGD verricht speurwerk, maar vindt lang niet alle mensen met wie een besmet persoon in contact is geweest”, zegt Klip. “Met CoronaMelder kunnen die mensen wel gevonden worden, en krijgen ook zij dus een waarschuwing dat ze mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus.”

2. De app werkt via Bluetooth, hoe gaat dat?

“Via Bluetooth kun je contact maken met andere Bluetooth-apparaten. Dat doe je bijvoorbeeld ook wanneer je naar muziek luistert met oortjes zonder een snoertje. Dat doet de app eigenlijk ook, maar dan met andere telefoons met bluetooth en CoronaMelder. De app maakt elke 15 minuten een willekeurige code aan; compleet willekeurig als een soort dobbelsteen. Die code zendt hij uit naar anderen bij jou in de buurt met de app: zodra je iemand anders met de app ontmoet, wisselen jullie telefoons die codes dus uit via bluetooth. Je telefoon en de app kunnen dus niet zien van wie of waar die codes komen; alleen het moment waarop jullie bij elkaar in de buurt geweest zijn. Het is alleen een random verzameling van nummers die de app uitzendt.”

Dit gebeurt de hele dag door wanneer je de app op je telefoon hebt staan, zonder dat je daar iets van merkt. Pas wanneer iemand met wie jij in contact geweest bent een positieve coronatest krijgt bij de GGD, wordt er iets gedaan met die codes. “Een medewerker vraagt dan aan die persoon of hij of zij anderen willen waarschuwen via de app. Samen met de GGD kan diegene dan aangeven dat hij of zij besmet is en dan worden de codes vrijgegeven en naar een server gestuurd. Elke app controleert die server een paar keer per dag, om te checken of jouw telefoon die gemelde codes heeft opgepikt. Pas als dat zo is, krijg je dus een melding van CoronaMelder.”

Kun je de video niet afspelen? Klik dan

.

3. Gaat je telefoon sneller leeg door de CoronaMelder app?

Bluetooth staat bekend als een echte batterijslurper, maar met de corona-app valt dat mee, vertelt Klip. “De app gebruikt Bluetooth Low Energy, een speciale soort bluetooth die maar weinig stroom gebruikt. Hoeveel procent van je batterij je app precies gebruikt verschilt per telefoon, maar tijdens testrondes merkten de deelnemers maar weinig verschil.”

4. Krijg ik straks niet steeds een melding als iemand bijvoorbeeld alleen langs mijn huis gelopen is en besmet blijkt te zijn?

"Dat zal niet gebeuren, omdat de app een berekening maakt van in hoeverre je risico loopt op een coronabesmetting. De GGD vraagt bij bron- en contactonderzoek ook naar hoe dichtbij mensen waren en hoe lang het contact was om te beoordelen wie er risico loopt. In de app zit ook zo’n risicoberekening, op basis van diezelfde richtlijnen van het RIVM. Als iemand langsfietst zegt de app bijvoorbeeld dat het te kort was om een melding aan te besteden. Zat je bijvoorbeeld een uur met iemand in de trein? Dan heb je heel veel codes van iemand ontvangen en krijg je dus wel een notificatie van CoronaMelder.”

5. Wat moet ik doen als ik zo’n melding krijg dat ik in contact geweest ben met een besmet persoon?

Iedereen met coronaklachten mag zich laten testen bij de GGD, ook wanneer je geen melding gehad hebt. Als je wel zo'n melding krijgt, moet je extra opletten. Krijg je de melding dat je dichtbij iemand geweest bent die later het coronavirus bleek te hebben, is het belangrijk dat je in thuisquarantaine gaat. Je blijft tot tien dagen ná de datum van het contact met een besmet persoon thuis en let goed op of je klachten krijgt. Word je verkouden, moet je hoesten of heb je andere symptomen die bij het virus passen? Laat je dan testen bij de GGD.

6. Ben ik verplicht de CoronaMelder app te downloaden?

Je bent niet verplicht de corona-app te gebruiken; niemand kan je ook verplichten om dit wel te doen. Ook je werkgever of een restaurant mag dat niet doen. “Het gebruik van de app is volledig vrijwillig, en wordt niet gecontroleerd door de overheid. “We meten geen gebruikersstatistieken, dus we weten niet hoe vaak je de app opent of gebruikt. De app staat op jouw telefoon, dus jij bent in control.” Het idee dat de overheid precies weet waar je bent en wat je doet, klopt volgens Klip dus ook niet. “Wij kunnen niks zien en kijken niet mee in de app. Je moet het echt zien als een hulpmiddel voor jou; een manier waarop jij beter weet hoeveel risico je hebt gelopen op het coronavirus”, aldus Klip.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op margriet.nl/belbuddys.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden