null Beeld

Hoe weet je of je pensioen goed is geregeld?

Hoe weet je of je pensioen goed is geregeld? Drie generaties Margriet-vrouwen vertellen over hun oudedagvoorzieningen. Deze week maken we kennis met Bianca Galesloot (46), parttime media-adviseur. Bianca is single en heeft een dochter van tien.

In gesprek met Bianca

Ben je op de hoogte van de wijzigingen op het gebied van pensioenen?

“Ik heb me goed verdiept in mijn financiële situatie. Ik volg het nieuws en weet dat er veel verandert. De verzorgingsstaat is onbetaalbaar geworden, we zullen langer moeten blijven doorwerken en de kans dat er nog een AOW is tegen de tijd dat wij er recht op hebben, acht ik redelijk klein.”

Heb je het er met je vriendinnen over?

“Daar hebben we het weleens over gehad. We zijn ons ervan bewust dat het niet alleen maar beter wordt. Maar ongelukkig worden we er niet van. Wel vragen we ons af hoe het voor onze kinderen zal zijn. Gelukkig duurt het nog ruim twintig jaar voordat ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Ik werk met plezier en moet er niet aan denken om achter de geraniums te zitten, of dat nu met een hoog of laag pensioen is.”

Hoe heb je jouw pensioen geregeld?

“Ik heb ervoor gezorgd dat het huis dat ik heb gekocht na mijn echtscheiding op mijn 65ste is afbetaald. Ik hoop dat ik dan kan leven van het pensioen dat ik heb opgebouwd. En ik heb samen met mijn broer en zus onroerend goed van mijn vader overgenomen. Dat is bedoeld als appeltje voor de dorst. Samen moet het genoeg zijn.”

Was pensioen een onderhandelingspunt bij de echtscheiding?

“Mijn ex-man en ik hebben destijds een levensverzekering afgesloten. Ik heb me laten uitkopen. Het was een punt van onderhandeling tijdens de echtscheiding: nu uitkopen of aan het eind van de polis een bedrag ontvangen. Ik maak terecht aanspraak op een deel van wat hij maandelijks op de verzekering stortte, wij hebben dit laten vastleggen in ons samenlevingscontract. Mijn man was kostwinner, hij moest voor zijn werk reizen en was weinig thuis. Ik stelde me flexibel op, maar ben altijd blijven werken. Ik heb me altijd gerealiseerd dat ik voor mezelf moest kunnen zorgen.”

Jij, je partner en het partnerpensioen

Ga je scheiden en je krijgt alimentatie, bedenk dan dat deze ophoudt als je ex-partner komt te overlijden. Het is slim om na te gaan of je in dat geval als ex-partner recht hebt op (voldoende) partnerpensioen. Zo niet: sluit een aparte overlijdensrisicoverzekering af. Of je recht hebt op partnerpensioen hangt van een aantal factoren af. Adviseurs van ABN AMRO geven graag antwoorden op persoonlijke pensioenvragen. Op abnamro.nl/mijnpensioen vind je algemene pensioeninformatie.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden