null Beeld

Hoe voorkom je dat je ziek wordt op vakantie?

Van een jetlag of een zonnesteek tot hevige diarree: zorgeloos op reis gaan wil niet altijd lukken. Hoe voorkom je nu dat je straks je halve vakantie ziek in bed doorbrengt?

Hier een aantal handige tips om je op weg te helpen.

Jetlag

Bij een verre bestemming hoort vaak ook een fors tijdsverschil. Om te voorkomen dat je straks een groot deel van je vakantie last hebt van een jetlag, is het belangrijk om goed uitgerust te vertrekken. Houd daarom vanaf enkele dagen voor vertrek rekening met de lokale tijd daar en ga wat later (vakantie richting het westen) of vroeger (vakantie richting het oosten) slapen. Ook kan het helpen om je horloge al bij vertrek in te stellen op de lokale tijd van de plek waar je heen vliegt. Zo zit je bij aankomst al een beetje in het ritme van daar.

Zonnesteek

Een zonnesteek is allesbehalve een pretje. Hoofdpijn, duizeligheid en braakneigingen zijn immers geen dingen waar je op vakantie mee te maken wilt krijgen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel tijd in de warme middagzon doorbrengt. Zoek zo veel mogelijk de schaduw op, smeer je goed in en draag een hoed of een petje. Let er ook op dat je genoeg water drinkt om uitdroging te voorkomen. Heb je toch een zonnesteek opgelopen? Ga dan meteen naar een schaduwrijke, koele plek. Bijvoorbeeld je hotelkamer. Trek nauwsluitende kleding uit en leg een natte handdoek op je voorhoofd en in de liesstreek. Probeer wat water te drinken met een kleine hoeveelheid extra zout erin (ongeveer een theelepel per liter water).

Reisziekte

Als je last hebt van reisziekte, is het niet verstandig om met een lege of juist overvolle maag in de auto of bus te stappen. Je kunt er beter voor kiezen om eten mee te nemen en onderweg steeds iets kleins te eten. Zorg ervoor dat je tijdens de reis altijd in de rijrichting kijkt en koop vooraf eventueel wat pilletjes tegen reisziekte. Ga je met een boot tijdens je vakantie? Zorg er dan voor dat je een beetje in het midden zit. Ook in dit geval is het altijd een goed idee wat pilletjes tegen reisziekte bij je te hebben. Toch ziek geworden? Dan zit er helaas niets anders op dan een dagje uitzieken.

Diarree

Krijg je op reis plotseling last van hevige diarree, dan is de kans groot dat je iets verkeerds hebt gegeten. Zorg er daarom voor dat je goed let op wat je eet. Probeer alles wat rauw is of ongeschild te vermijden. Controleer van tevoren of het veilig is om kraanwater te drinken en vraag altijd om drankjes zonder ijsblokjes. Toch last van diarree? Probeer dan vijf liter water per dag te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Kwallenbeet

Hoewel een kwallenbeet over het algemeen onschuldig is, kan een zonnige vakantiedag er wel behoorlijk door verpest raken. Een beet doet vaak erg veel pijn en geeft een branderig gevoel, alsof je net door brandnetels bent gelopen. Als je bent gebeten is het belangrijk om eerst de tentakels van de kwal weg te schrapen. Dompel de plek daarna onder in zout water (zoet water werkt alleen maar averechts). Ook azijn of een hotpack kunnen helpen. Verzorg je de beet op de juiste manier, dan is het branderige gevoel na ongeveer vijftien minuten verdwenen.

Bron | hln.be

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden