null Beeld

Hoe speciale apps moeten helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Het kabinet wil de verspreiding van het coronavirus beperken door speciale apps in te zetten. Hoe werkt dat precies en hoe zit dat dan met onze privacy?

En kan de overheid ons eigenlijk verplichten om zo'n corona-app te downloaden?

Twee speciale apps

Minister De Jonge van Volksgezondheid vertelde dinsdagavond in een persconferentie dat ze twee verschillende apps willen gaan gebruiken in de strijd tegen het coronavirus: één die in kaart brengt met wie een besmet persoon in contact geweest is, en een andere om de symptomen van een coronapatiënt te monitoren. Zulke apps bestaan al en worden in bijvoorbeeld Singapore en Zuid-Korea al toegepast. Ook Engeland en Duitsland zijn, net als Nederland, apps aan het onderzoeken.

App voor mogelijke besmetting

Één van de apps moet dus in kaart brengen met wie iemand die besmet is met het virus in contact is geweest. Normaal doet de GGD zo’n contactonderzoek, maar volgens De Jonge zijn er nu te veel gevallen om dat te blijven doen. In Oostenrijk is er al zo’n initiatief, waarbij mensen gewaarschuwd worden als ze langer dan vijf minuten dichtbij een besmet persoon geweest zijn. Volgens de minister is de bedoeling dat de app in Nederland vergelijkbare meldingen zal geven. Als je via de app hoort dat je contact gehad hebt met iemand met het coronavirus, moet je twee weken in quarantaine, tot zeker is dat je niet besmet geraakt bent.

Symptomenapp

De andere app waar minister De Jonge het over had is een al bestaande app van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. In die app vult een patiënt vragen in over klachten, zoals temperatuur, kortademigheid, verkoudheid of keelpijn. Vijftig medewerkers van het ziekenhuis controleren de ingevoerde gegevens van de deelnemers dan aan de hand van de RIVM-richtlijnen. Een diagnose stellen via de app is nog niet helemaal waterdicht, maar mensen kunnen op basis van hun klachten wel door een specialist geadviseerd worden om binnen te blijven tot de klachten over zijn.

Lees ook: Dít moet je volgens een specialist doen als je milde coronasymptomen hebt

Privacy

De minister benadrukte dat deze apps alleen in gebruik genomen worden als de privacy van gebruikers gewaarborgd kan worden. Het klinkt natuurlijk ook niet echt prettig, als de overheid precies weet met wie je in in contact bent geweest. Techredacteur Joost Schellevis van de NOS zegt dat er wel privacybestendige manieren bestaan om met zo’n app te werken, bijvoorbeeld via bluetooth. De app die in Duitsland getest wordt slaat bijvoorbeeld alleen op je eigen telefoon op bij wie je in de buurt geweest bent. "Wanneer je besmet blijkt, kun je dat in de app aangeven en dan wordt er naar die nummers een bericht gestuurd", vertelt Schellevis aan de NOS. "Maar er is dus geen server waar al die locatiedata centraal worden verzameld. Ook zullen de apps eerst door de Autoriteit Persoonsgegevens worden gecontroleerd."

Verplicht of vrijwillig?

Om van de besmettingsapp een succes te maken, is het wel belangrijk dat iedereen deze app op zijn of haar telefoon installeert. Ook moeten we allemaal bluetooth aanzetten en onze telefoon bij ons dragen. Het kabinet wil natuurlijk het liefst dat iedereen dit op vrijwillige basis doet, maar onderzoekt wel of het mogelijk is het gebruik van de speciale coronavirus-apps verplicht te stellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden