null Beeld

Hoe komen al die exotische dieren in de supermarkt terecht?

Een boa constrictor of een jachtkrabspin tussen de bananen, een vogelspin of een toornslang in je bakje druiven en een pootloze hagedis in het gangpad van de supermarkt. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd allerlei exotische dieren in de supermarkt opduiken. Flink schrikken. Maar hoe komen ze eigenlijk tussen onze boodschappen terecht? 

Het lijkt misschien een ver-van-je-bedshow, toch is het geen grote uitzondering om allerlei exotische dieren, zoals: spinnen en slangen in de supermarkt tegen te komen.

Exotische dieren in de supermarkt

De afgelopen dagen lijkt er elke dag wel een nieuwe slang of spin aangetroffen te worden in de supermarkt. Volgens Walter Getreuer, eigenaar van reptielenopvang Serpo, gebeurt dit voorval best vaak. Zo laat hij aan EditieNL weten dat het geen uitzondering is om exotische dieren tegen te komen. Van spinnetjes en duizendpoten tot giftige slangen, het komt allemaal voorbij. Dit gebeurt voornamelijk doordat versproducten vaak in een haven staan opgeslagen, waar dit soort dieren er tussen kruipen. Zo komen de verstekelingen in onze groente en fruit terecht. De meeste exotische dieren overleven de oversteek tot aan de supermarkt niet, maar een enkeling weet het toch vol te houden. Volgens Rob Dumont, van reptielenopvang Zwanenburg, zijn het vaak spinnen die tussen de bananen terechtkomen en hagedissen, kikkers of salamanders vinden we vaker tussen gesneden groenten. Voortaan dus maar even extra goed je groente en fruit wassen.

Lees ook: Bah: déze exotische spinnen kun je binnenkort in je schuur tegenkomen

Slangen in bed

Het is natuurlijk geen hele gekke gedachte dat dieren zich tussen etenswaren verstoppen. Toch doken er afgelopen tijd ook wat rattenslangen in bedden en bestelbusjes op. Volgens Rob Dumont is dit gelukkig wel uitzonderlijk. Hoe dit dan toch zoveel kan gebeuren? Het dier is, samen met de koningspython, de populairste slangensoort om als huisdier te houden. Maar de rattenslangen zijn erg ontsnappingsgevoelig, doordat ze door hele kleine gaatjes kunnen kruipen. Daarnaast vermoedt Rob dat de stijging van het aantal rattenslangen, dat ongewenst opduikt, kan komen doordat mensen door de coronacrisis hun slang dumpen. Het onderhoud voor het beestje is namelijk duur, en als je ‘m weg wilt doen, moet je daar geld voor betalen.

Wat moet je doen als je een exotisch dier tegenkomt?

Mocht je een exotisch dier tegenkomen, of het nou in de supermarkt of ergens anders is, dan kun je het beste een paar goede foto’s proberen te maken. Stuur deze vervolgens op naar een reptielenopvang of de Dierenbescherming, zodat zij kunnen bepalen of het dier gevaarlijk is of niet. Blijf daarnaast het dier goed in de gaten houden, totdat er een specialist in de buurt is, om een eindeloze zoektocht te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden