null Beeld

Hóe knap: meisje (5) belt met 112 nadat moeder onwel wordt

De 5-jarige Amely uit Oldenzaal heeft vrijdag een echte heldendaad verricht: toen haar moeder Marlieke onwel raakte, nam ze het gesprek met 112 van haar over. Ze wist de hulpdiensten precies te vertellen hoe het met haar moeder ging en waar ze naartoe moesten komen.

"We hopen dat je kind geen 112 hoeft te bellen, maar maak het thuis bespreekbaar en zorg dat je kind weet wat hij of zij moet doen", schrijft de politie Oldenzaal op Facebook.

Ontsteking

Marlieke, de moeder van Amely, had een ontsteking in haar mond. Op advies van haar tandarts nam ze antibiotica en ibuprofen, iets wat later toch geen goede combinatie bleek te zijn. "Ik voelde me echt niet goed", zo vertelt ze aan RTV Oost. Als Marlieke van de bank wil opstaan om naar de toilet te gaan, gaat het mis. "Ik merkte dat er wat was. In de gang ben ik onderuitgegaan en op mijn achterhoofd gevallen."

Meisje belt 112

Vanaf dat moment kan ze zich nog maar weinig herinneren. "Ik ben nog naar de rand van het bed gegaan en heb 112 gebeld, maar toen viel ik weg." Voor de 5-jarige Amely was dit het teken om het telefoongesprek van haar over te nemen. Het meisje beschrijft keurig hoe het met haar moeder gaat. Ze ziet dat haar moeder inmiddels op het bed ligt en niet meer aanspreekbaar is. "Mama heeft haar ogen dicht", vertelt Amely de meldkamer.

Lees ook: Rode Kruis: 'Leer kinderen al jong hoe ze 112 moeten bellen'

'Ontzettend goed gedaan'

Als de kleuter vanuit de woning op de eerste verdieping de hulpdiensten ziet aankomen, roept ze: "Hier moeten jullie zijn." Vervolgens opent de dochter de voordeur en wijst de agenten de weg naar haar moeder die door het lawaai van de sirenes langzaamaan weer bijkomt. "Amely was in het begin nogal onder de indruk van de hulpdiensten bij ons in huis, maar dat zakte al snel weer", beschrijft haar moeder. "Ze heeft het ontzettend goed gedaan." Op een flinke bult op haar achterhoofd en wat hoofdpijn na, gaat het gelukkig weer goed met Marlieke.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTV Oost

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden