null Beeld

Hoe kan het dat Nederland in vergelijking met andere landen zo weinig IC-bedden heeft?

Door de coronacrisis worden de

verschillen tussen de medische zorg in Nederland en andere landen nog maar eens

extra benadrukt. Want waar Duitse intensivecareafdelingen zelfs genoeg

capaciteit hebben om patiënten uit het buitenland op te nemen, is de capaciteit

in Nederland nu nog maar net voldoende. Hoe kan het toch dat wij in

vergelijking met andere landen zo weinig IC-bedden hebben?

De NOS zocht het uit.

Nadruk op kwaliteit vanleven

De beperkte IC-capaciteit in Nederland blijkt vooral te maken te hebben met de zorgfilosofie die we hier hebben. We hebben maar een beperkte opname van oudere of kwetsbare patiënten in Nederland, omdat de nadruk ligt op de kwaliteit van leven en niet op het zo lang mogelijk rekken van de levensduur van iedere patiënt, zo legt Marianne Brackel uit. Zij is de voorzitter van patiëntenorganisatie IC-Connect.

Eerder palliatieve zorg

Iets wat Nederlandse artsen volgens haar proberen te vermijden, is ‘zinloos medisch handelen’. “Is de kans op herstel heel klein, dan wordt er eerder gekozen voor palliatieve zorg, dus het verlichten van pijn, op een andere locatie,” aldus Brackel.

Lees ook: dít moet je volgens een specialist doen als je milde coronasymptomen hebt

“Verwerpelijk”

Voor veel Italiaanse

artsen is de Nederlandse aanpak ondenkbaar. “Ik ben faliekant tegen

leeftijdsdiscriminatie in de zorg,” zo vertelt Paolo Falaschi, emeritus

hoogleraar geriatrie uit Rome. “Ik vind het verwerpelijk om te zeggen: deze

patiënt is al 100, hij gebruikt veel medicijnen, het is niet nodig om hem een

plek te geven op de intensive care.”

Duitsland is recordhouder

Volgens Falaschi zijn artsen verplicht “om ook de 100-jarigen volledige medische zorg te geven, alles wat nodig is om hen weer gezond te maken.” Mede dankzij deze zorgfilosofie heeft Italië dan ook relatief veel IC-bedden per hoofd van de bevolking. Toch heeft Italië niet de meeste IC-bedden, de recordhouder is namelijk Duitsland, met in totaal 28.000 IC-bedden. Hiervan hebben er 25.000 ook beademingsapparatuur, wat betekent dat ze ook coronapatiënten uit het buitenland kunnen overnemen.

Zorgfilosofie Duitsland

Duitsland heeft dan ook een soortgelijke zorgfilosofie als Italië. “In Duitsland moeten dokters er alles aan doen om patiënten beter te maken,” zo legt hoogleraar geriatrie Hans Jürgen Heppner uit. “Iedereen die een kans heeft op overleven, jong of oud, moet terechtkunnen op de IC. Dat kan alleen wanneer er genoeg bedden en medische middelen zijn.”

Nederland beter voorbereid?

Toch is de Duitse filosofie niet per se beter dan de Nederlandse, vindt de hoogleraar. “Ook hier zal er een moment komen dat de piek wordt bereikt. Dan zullen ook wij prioriteiten moeten stellen, iets wat we in Duitsland niet gewend zijn en liever niet doen.” Nederland is veel beter op dat moment voorbereid, denkt hij. “Daar zijn al voor de corona-uitbraak strikte regels opgesteld. De Nederlanders hebben daardoor nu niet het probleem dat ze hun ziekenhuizen moeten reorganiseren.”

Resultaat aanpak Italië

In deze coronacrisis blijkt een grote hoeveelheid IC-bedden sowieso niet per se een garantie op succes. In Noord-Italië bijvoorbeeld, waar de zorg zwaar overbelast is, zouden mensen van de beademing worden afgehaald wegens ernstige tekorten aan apparatuur. “Dat zijn tekorten die ze zelf hebben gecreëerd door patiënten massaal aan de beademing te leggen, ook alle hoogbejaarden,’ zo stelt de Nederlandse geriater Bert Keizer. “In Nederland hopen we dat scenario bespaard te blijven door strenger te zijn in het geven van een indicatie voor intensive care.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden