null Beeld

Hoe kan het dat het sterftecijfer van het coronavirus hoger is dan ooit?

Hoewel

in veel landen het aantal corona-besmettingen flink afneemt, daalt de sterftegraad

niet. Sterker nog: het lijkt alleen maar hoger te worden. Waar in maart

wereldwijd 3,4 procent van de coronapatiënten overleed, lag dat percentage volgens

de Wereldgezondheidsorganisatie deze week op 5,8 procent.

Hoe kan dit?

Verklaring voor hoog sterftecijfer

Volgens Ben Cowling, hoofd epidemiologie van de universiteit van Hong Kong, is de verklaring hiervoor heel simpel: “Er wordt niet genoeg getest, waardoor milde gevallen buiten beeld blijven.” Oftewel: hoe meer mensen worden getest, hoe hoger het aantal besmettingen zonder symptomen en hoe lager het sterftecijfer.

Besmettingspiek

Wat ook nog eens mee speelt, is een vertraging van de tellingen. De mensen die nu overlijden aan het coronavirus zijn meestal drie tot vier weken geleden ziek geworden. Op dat moment bereikten veel landen hun besmettingspiek. Dus zelfs als het aantal dagelijkse besmettingen daalt, loopt het aantal doden nog een tijdje op. Hierdoor hebben we nu dus te maken met zo’n tijdelijk hoge sterftegraad.

Lees ook: zó groot is de kans dat je nu nog besmet raakt met het coronavirus

Aantal besmettingen up-to-date

Harvard-epidemioloog William Hanage is het hiermee eens: “De mortaliteit neemt sterk toe als het aantal besmettingen afneemt. De reden is dat je de doden ziet van toen de epidemie op zijn hoogtepunt was, terwijl het aantal besmettingen wel up-to-date is.”

Vergelijking maken

Om toch nog een beetje een accuraat beeld te krijgen van hoe het er nu wereldwijd voor staat, kun je het beste het aantal doden van deze week vergelijken met het aantal besmettingen van drie tot vier weken geleden. Als je dit doet dan zie je dat het sterftecijfer nog altijd rond de 1 procent schommelt. Als er straks nog meer getest wordt, gaat dit percentage waarschijnlijk nog meer omlaag.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sciencealert

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden