null Beeld

Hoe kan het dat het aantal coronabesmettingen in Italië nu laag blijft?

Wat er zich aan het begin van de coronacrisis in Italië afspeelde, was voor veel mensen het ultieme schrikbeeld. Het land werd op grote schaal geconfronteerd met het coronavirus en in korte tijd stroomden de ic’s over. Maar waar er in veel Europese landen momenteel sprake is van een heropleving van het aantal besmettingen, blijft een tweede golf coronabesmettingen in Italië uit.  

Hoe is het is gelukt om een heroplevering van het aantal coronabesmettingen in Italië te voorkomen tot nu toe? Wij leggen het je hier uit.

Dagelijks tienduizenden coronatests

Veel mensen denken dat het goede bron- en contactonderzoek in Italië hier een grote rol in speelt. Dagelijks worden er tussen de 30.000 en 60.000 Italianen getest. De uitslag is doorgaans binnen 24 uur bekend en slechts een half procent test positief. “We hebben een goed contacttracingsysteem en een goede coördinatiestructuur om lokale clusters en uitbraken te beperken,” zo zegt Walter Ricciardi, adviseur van het Italiaanse ministerie van Gezondheid tegen The Guardian.

Netjes naleven van regels: 90% draagt mondkapjes

Wat ook al mee helpt, is dat de Italianen de coronaregels zeer nauwkeurig naleven. Ze dragen zelfs buiten mondkapjes op plekken waar het niet nodig is en houden netjes afstand. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen een forse boete verwachten.“Italianen nemen hun gezondheid zeer serieus”, vervolgt Ricciardi. “Als je naar de internationale data over mondkapjes kijkt, zie je dat 90 procent van de mensen in Italië er een draagt, dat is een van de hoogste percentages ter wereld en dat helpt. We reageren goed op het virus omdat we ons goed gedragen.”

Lees ook: Waarschuwing WHO: 'Coronavirus is niet minder gevaarlijk in de zomer'

Strenge coronaregels voor toeristen

Daarnaast is Italië ook voorzichtig als het gaat om het toelaten van toeristen. Het land heeft een inreisverbod voor 16 landen die als hoogrisicogebieden beschouwd worden. Zo zijn reizigers uit onder andere Brazilië, Chili, Peru en Koeweit momenteel niet welkom in het land. Sinds vorige week moeten ook terugkeerders uit Roemenië en Bulgarije veertien dagen in quarantaine, net als terugkeerders uit niet-EU-landen en landen die buiten de Schengenzone vallen.

Afwachten of coronabesmettingen in Italië op dit niveau blijven

Toch zijn virologen voorzichtig met het trekken van conclusies. “Op

dit moment gaat het allemaal goed, maar we bewandelen een slap koord,” zo

vertelt Fabrizio Pregliasco, viroloog aan de universiteit van Milaan: “Deze

stabiele situatie kan zo door blijven gaan óf helemaal verkeerd aflopen, maar

dat hangt van twee dingen af: de blijvende capaciteit om clusters te

identificeren en het gedrag van de meerderheid van de Italianen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN, The Guardian

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden