Hoe houd ik een huishoudboekje bij?

Misschien kent u het wel: u dacht nog zo zuinig aan te hebben gedaan, maar aan het eind van de maand heeft u toch veel meer uitgegeven dan u had gedacht. En als u probeert te bedenken waar al dat geld naartoe is gegaan, blijft het stil. Dat klinkt als een typisch geval van gebrek aan overzicht over de financiën. Een probleem dat makkelijk is op te lossen door een huishoudboekje bij te houden.

Beginnen met een huishoudboekje

Op papier, of in een computerdocument, maakt u een tabel met twee kolommen, één voor de inkomsten en één voor de uitgaven, en voilla: uw huishoudboekje! Vul in de eerste kolom zorgvuldig al uw inkomsten in. Behalve uw salaris of uitkering dus ook de belastingteruggave, het vakantiegeld, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag enzovoorts… Variëren deze posten van maand tot maand, of wordt een bepaald bedrag niet maandelijks maar per kwartaal uitbetaald? Dan kunt u twee dingen doen, als u uw huishoudboekje maandelijks gaat bijhouden, vult u gewoon in wat er die betreffende maand binnenkomt. Wilt u uw huishoudboekje niet elke maand bijhouden? Bereken dan per post het gemiddelde van de bedragen die u per maand ontvangt en noteer die. Tel al uw inkomsten op en schrijf het totaalbedrag onderaan de kolom. Dit bedrag is uw (gemiddelde) maandinkomsten.

De uitgaven komen terecht in de tweede kolom. Bepaal eerst alle posten, zoals boodschappen, verzekeringen, reiskosten, woonlasten. Pak er vervolgens uw bankafschriften bij en noteer als uw uitgaven. Als u dit uiteindelijk bij elkaar optelt ziet u uw maandelijkse uitgaven.

Nu heeft u een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven. Als u de uitgaven van de inkomsten aftrekt, ziet u hoeveel u tekort komt of overhoudt. Als u geld tekort komt of minder wilt besteden is het zaak om de lijst met uitgaven goed onder de loep te nemen. Wat zou er allemaal goedkoper kunnen? Welke aankopen had u achteraf liever niet gedaan?

Budget

Voor veel mensen biedt het ook houvast om een budget op te stellen. Bepaal hoeveel geld u aan het einde van de maand wilt overhouden en bereken met dat bedrag in het achterhoofd hoeveel u dan nog kunt besteden aan de overige uitgavenposten. Het Nibud biedt hierbij een uitstekend gratis hulpmiddel, namelijk het Persoonlijk Budgetadvies. Hiermee kunt u uw eigen begroting maken en krijgt u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Bovendien kunt u uw situatie vergelijken met vergelijkbare huishoudens en ontdekken welk rendement energiebesparende maatregelen in uw woning opleveren. Ga direct naar het Persoonlijke Budgetadvies >>

Tips

Nog een aantal tips: Let er bij het maken van een begroting wel op dat u bedragen niet dubbel telt. Reken de huurtoeslag bijvoorbeeld niet mee als inkomstenbron als u het bedrag al hebt afgetrokken van de huur.

Voor wie serieus werk wil maken van het digitaliseren van zijn of haar huishoudboekje biedt het internet verschillende oplossingen. Zo komt de ING bank deze maand met zijn eigen digitale huishoudboekje genaamd TIM (Transacties inzichtelijk maken). Wie geen klant is bij de ING kan gebruik maken van het gratis programma MHB (MijnHuishoudBoekje) en ook het Nibud heeft haar eigen geldmanager.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden