null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe het komt dat je geen oog dichtdoet in het vliegtuig (en zo kun je wél slapen)

Sommige mensen slapen al voordat het vliegtuig goed en wel is opgestegen, anderen doen de hele reis geen oog dicht. Zolang je bestemming niet al te ver is, is het niet zo'n probleem dat je niet kunt slapen. Maar als je meer dan tien uur moet vliegen, kun je behoorlijk gesloopt aankomen in je vakantieland. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Hoe kan het dat uitgerekend jij nooit lekker kunt dutten in het vliegtuig? Benjamin Smarr, werkzaam bij de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), heeft er verschillende verklaringen voor. "Mensen leren in slaap te vallen met behulp van vaste routines. Dus zonder vaste triggers zoals een bed en een lekker kussen, hebben ze vaak moeite om in te slapen," legt hij uit aan gezondheidswebsite Tonic Vice. "Anderen vinden het lastig om tijdens een vlucht te slapen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze dat niet kunnen in een vliegtuig. Óf ze leggen zichzelf zo veel druk op dat ze last krijgen van stress en uiteindelijk helemaal geen oog meer dichtdoen. Wat helpt, is toch je ogen sluiten en proberen te ontspannen. Probeer daarnaast vooral niet te denken aan het feit dat je móét slapen. Relax, dan lukt het misschien toch nog wel."

Niet geheel verrassend hebben mensen met vliegangst vaak ook moeite met slapen in de lucht. Dat heeft te maken met de zogeheten vecht-of-vluchtreactie, een verdedigingsmechanisme dat bij zowel mensen als dieren kan optreden wanneer er acuut gevaar op de loer ligt. Dat gevaar is er niet in het vliegtuig, maar voor wie kampt met vliegangst voelt het alsof dat wel zo is. En als je hierdoor bang, gespannen en alert bent, is een dutje doen het laatste waarvoor je in de stemming bent.

Dit kun je doen

Ga je vliegen en wil je ervoor zorgen dat je zonder moeite naar dromenland vertrekt? Dan is het volgens Smarr verstandig om die dag lekker vroeg op te staan. "Daarnaast is het slim om dutjes te vermijden, zodat je lichaam een gezonde slaapbehoefte op kan bouwen," stelt de deskundige. "Neem je eigen kussen mee; het kan helpen om je eigen slaapomgeving na te bootsen. Een oogmasker, oordopjes, een nekkussen, warme trui en sokken plus een dekentje zijn ook aan te raden. Verder kun je beter voor een rechtstreekse vlucht kiezen dan voor een reis met overstappen. Zo kun je ononderbroken doorslapen."

Geen alcohol

Het klinkt misschien aanlokkelijk om wat 'wakker lig'-stress weg te nemen voordat je het vliegtuig instapt door een glas wijn te drinken, maar volgens Smarr verstoort alcohol juist de kwaliteit van je slaap. Dat is niet het enige: hij stelt dat het daarnaast tot slapeloosheid kan leiden als je eenmaal op de plaats van bestemming bent. En je moet er vaker door naar de wc, wat ook niet heel fijn is tijdens een vliegreis. Ook slaappillen zijn geen goed idee. Als je op je gezondheid wilt letten, kun je die beter laten voor wat ze zijn. Vervelende bijwerking: ze zorgen er vaak voor dat je suf, met hoofdpijn of met een uitgedroogd gevoel wakker wordt.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook leuk en interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden