null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Hoe heet je ook alweer?’ 5 succestips voor het onthouden van namen

Herken je dit? Je bent op een feestje of op je werk en je moet de persoon naast je voorstellen aan iemand anders. Maar dan weet je zijn of haar naam niet meer… Voorkom gênante situaties met deze handige tips van een netwerkexpert, en vergeet nooit meer een naam.

Het onthouden van namen is niet moeilijk

Daphne Medik is netwerkexpert en coacht bij de ontwikkeling van netwerkvaardigheden. Het onthouden van namen speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van een relatie, zegt Medik. “Heb je weleens meegemaakt dat je je voor de derde keer aan iemand moest voorstellen, omdat hij of zij je naam niet meer wist? Hoe voelde dat? Gekend worden is voor iedereen belangrijk.”

Volgens Medik is het onthouden van namen helemaal niet moeilijk. “Je kunt je hersenen trainen met een paar simpele tips, die weinig tijd of moeite kosten, zodat je voortaan wél namen onthoudt.” Haar succestips:

Tip 1: zeg eerst: ‘Ik kan het’

Medik: “Ik hoor het zo vaak: ‘Ik kan geen namen onthouden.’ Als dat jouw overtuiging is, dan krijg je vanzelf gelijk. Wat wel werkt? Ga ervan uit dat je het wél kunt. Elke keer dat je jezelf betrapt op de belemmerende overtuiging dat je geen namen kunt onthouden, roep je jezelf tot de orde en zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘‘Een naam onthouden is vanaf nu een topprioriteit voor mij. Ik ga me hier op concentreren en supergoed luisteren.’"

Tip 2: gebruik je concentratievermogen

“Geef je volledige aandacht aan iemand en concentreer je op wat hij/zij zegt. Daardoor verbeter je vanzelf je vermogen om dingen te onthouden. Concentratie is een krachtig instrument om je geheugen te trainen.”

Tip 3: luister aandachtig

“Luister goed en zorg dat je een naam verstaat. Informatie die het ene oor in en het ander uitgaat, zal niet beklijven. Als je iemands naam niet hebt gehoord of verstaan, vraag dan meteen of de ander zijn/haar naam wil herhalen. Is de naam ongebruikelijk, vraag dan gerust ‘hoe spel je dat?’ De meeste mensen vinden het juist prettig als je hen zo veel aandacht schenkt.”

Tip 4: de kracht van herhaling

Grote kans dat je de tafels van vermenigvuldiging vroeger uit je hoofd hebt geleerd (en nu nog steeds kent) door eindeloos te 'stampen'. Volgens Medik kun je dat ook doen bij het onthouden van namen. “Als je kennismaakt met iemand, kun je op een natuurlijke manier diverse momenten van herhaling inbouwen. Doordat je de naam van de ander op verschillende manieren gebruikt, kun je die naam later veel makkelijker terughalen.” Zo doe je dat bijvoorbeeld:

- Je ontmoet iemand en deze noemt zijn/haar naam.

- Je herhaalt de naam als je antwoord geeft: ‘Hallo Ton, leuk je te ontmoeten.”

- Tijdens het gesprek laat je de naam een paar keer op een natuurlijke manier vallen: “Zeg Ton, vertel eens, hoe lang ben je al lid van deze vereniging?” Doe dat ook niet te vaak, want dan wordt het storend.

- Als Ton een naamkaartje draagt, werp er dan een snelle blik op om zijn naam nog eens te zien.

- Noem zijn naam aan het einde van het gesprek nog een keer: “Leuk je gesproken te hebben, Ton. En succes met je project.”

“Dit proces werkt trouwens alleen als je je hoofd erbij houdt. Concentreer je dus op elke stap!”

Tip 5: associeer

Een andere manier om namen te onthouden, is associëren. “Onze hersenen kunnen informatie die visueel, dramatisch of emotioneel is beter onthouden. Stel: je ontmoet Willie en zij is boekhouder. Visualiseer Willie dan bijvoorbeeld met een rekenmachine in haar hand. Als jij je wilt herinneren wat Willie ook alweer voor de kost doet, kun je dat beeld weer oproepen. Dit werkt nog beter als je een beeld verzint dat buiten alle proporties is. Bijvoorbeeld door je Willie voor te stellen met een énorme rekenmachine. Of ingebouwd in een kantoor tussen stapels rekenmachines. Je kunt mensen trouwens ook associëren met de plek waar je ze ontmoette, hun woonplaats, het bedrijf waarvoor ze werken of met lichamelijke eigenschappen (Susan = slank).”

Meer tips over het onthouden van namen? Op haar site geeft Daphne Medik meer adviezen.

Lees ook:

Bobbeltje aan de zijkant van je grote teen? Dit kun je ertegen doen!

Wauw! Kate Middleton gaat voor een korter kapsel

5 Oorzaken waarom we dingen vergeten

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden