null Beeld

Hoe gevaarlijk is het om op dit moment op een vol strand te liggen?

Nu het weer ontzettend warm is buiten, trekken we met z’n allen massaal naar het strand. Maar hoe gevaarlijk is het met oog op het coronavirus nu eigenlijk om je in de buitenlucht onder mensen te begeven, zoals bijvoorbeeld op een vol strand?

Het NRC zocht het uit en kwam tot twee conclusies.

Beschikbare onderzoeken

Zo blijkt er geen onderzoek te zijn waaruit blijkt

dat het virus makkelijk wordt overgedragen in de buitenlucht. Tot nu toe wijzen

alle beschikbare gegevens er juist op dat besmet worden in de buitenlucht nog

niet zo eenvoudig is. Toch weten we het niet helemaal zeker: wetenschappelijk

is er namelijk nog niet aangetoond dat besmetting in de buitenlucht

onwaarschijnlijk is.

Vaker binnen dan buiten besmet

Wat wél zeker is, is dat Chinese onderzoekers in april hebben vastgesteld dat het merendeel van de coronabesmettingen juist binnen plaatsvindt. Van alle uitbraken die zij onderzochten, vond er maar één in de buitenlucht plaats. Het ging hierbij om een gesprek op straat tussen twee mensen. Een Brits onderzoek wees hetzelfde uit: daaruit bleek namelijk dat de meeste locaties waar clusters ontstonden binnen waren, op één na: er werden namelijk vier bouwplaatsen gevonden waar mensen besmet raakten.

Lees ook

Met déze activiteiten loop je het hoogste risico op besmetting

Wél tijdens langdurig gesprek

Volgens Patricia Bruijning, epidemioloog aan het UMC, is de kans dat je besmet raakt in de buitenlucht niet heel groot: “Het lijkt er op dat je best een aardige concentratie van het virus nodig hebt om tot een besmetting te komen. Hiervoor is langdurige intensieve blootstelling nodig. Als iemand naast jou in de buitenlucht zit, worden zijn aerosolen onmiddellijk verdund en afgedreven.” Het risico op een buitenbesmetting is volgens haar groter als iemand ‘langdurig face to face met jou in gesprek is’. Of als je bijvoorbeeld samen met iemand intensief en op korte afstand aan het sporten bent. “Dus onder heel specifieke omstandigheden kan het zeker wel, maar de bijdrage van buitenbesmettingen aan de epidemie in z’n totaliteit is waarschijnlijk heel klein.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden