null Beeld

Hoe gevaarlijk is het om je nies in te houden?

Soms komt een nies totaal onverwacht en heel ongewenst. Je nies inhouden met een dichtgeknepen neus of samengeperste mond lijkt dan de enige optie. Maar dat is geen goed idee. Het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Wat gebeurt er bij een nies?

Een nies is een reactie van je lichaam: door ineens en met veel druk lucht uit te stoten, wordt de prikkel in je luchtwegen als het ware naar buiten geduwd. Dat gebeurt met veel kracht: een nies kan, zegt kno-arts Jan van der Borden in dit artikel op nos.nl, zelfs 150 kilometer per uur bereiken! De nieuwssite vroeg de arts om commentaar naar aanleiding van een 34-jarige man uit Engeland die zijn nies inhield en daarmee het weefsel in zijn keelholte beschadigde, met zelfs een gaatje in zijn keel tot gevolg.

Wat kan er gebeuren?

Van Borden bevestigt in het artikel dat je nies inhouden inderdaad niet zonder gevaar is. Dit nieuws is dus niet nep en ook geen broodjeaapverhaal. De kno-arts noemt het zelfs heel onverstandig. Volgens hem moet de kracht van de luchtstoot uiteindelijk wel ergens heen. Hij zegt er het volgende over: “Dom, heel dom, je kunt daadwerkelijk het weefsel in je keel beschadigen en je trommelvliezen beschadigen.” De arts zegt zelfs dat je theoretisch lucht in je hersenen kunt blazen.

Hoe groot is de kans?

Toch is de kans dat je iets ernstigs overkomt als je je nies inhoudt gelukkig heel klein. Van Borden is zelf nooit eerder een patiënt tegengekomen met dit soort klachten. Wie gezond is en sterk weefsel heeft, loopt volgens hem weinig risico. De kans neemt wel iets toe als je ouder wordt, of bij mensen met (aangeboren) zwak weefsel in de keelholte of weefsel dat schade heeft (bijvoorbeeld van roken).

Het advies: niet inhouden

De kno-arts raadt iedereen aan gewoon te niezen als dat moet. Als je dat een keertje echt niet wilt, bijvoorbeeld omdat je bij een concert of in de schouwburg zit, houd dan je vinger onder je neus. Meestal verdwijnt de prikkel dan vanzelf. Wat ook kan werken: niezen in de palm van je elleboog.

Bron: NOS

Beeld: Sanoma Media Assets Delivery

Lees ook

Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

Snurker in huis? Zet deze plant op het nachtkastje!

Vlekken en kringen op je matras: zo krijg je ze schoon

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden