null Beeld

Hoe gevaarlijk is een hittegolf?

Heerlijk, zo'n warme, zonnige zomer: lekker buiten genieten van de zon. Maar een hittegolf kan ook gevaarlijk - en zelfs dodelijk - zijn. Welk effect een hittegolf nu precies op ons lichaam heeft? Margriet zet het voor je op een rij.

Het menselijk lichaam heeft het zwaar tijdens een hittegolf. Ons lichaam raakt sneller uitgedroogd en kan oververhitten en dit kan zelfs dodelijk aflopen, meldt het populairwetenschappelijke tijdschrift Quest op zijn website.

Eerste symptomen van uitdroging

Allereerst reageert het lichaam op hoge temperaturen door veel te transpireren. Dan kan het gebeuren dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, oftewel: je lichaam droogt uit. De eerste symptomen van uitdroging zijn wat vaag: vermoeidheid, sufheid en vergeetachtigheid. Naarmate de uitdroging erger wordt, wordt het risico om in een levensbedreigende shock te raken steeds groter.

Hartproblemen door hitte

Het is niet de hitte zelf die mensen het leven kost, maar de hart- en vaatproblemen als gevolg van de hitte. Het hart van gezonde mensen is sterk genoeg om extra inspanningen te leveren. Bij flinke hitte wordt er meer bloed naar de vaten vlak onder de huid gepompt. Dat is een extra belasting voor het hart. Jonge mensen merken dat nauwelijks. Maar het hart van ouderen, of dat van mensen die in rust al een marginale hartfunctie hebben, krijgt het dan zwaar. Met soms fatale gevolgen.

Is hitte dodelijk?

Om dat te bepalen, bekeek het CBS eerder de zomertemperaturen in Nederland voor een periode van dertig jaar, zo bericht Quest. De gemiddelde maximumtemperatuur in augustus was over die periode 22,3 graden. Bij elke graad boven dat gemiddelde gaan per week 33,5 Nederlanders meer dood. Haalt de thermometer de 30 graden? Dan sterven die week ongeveer 258 mensen meer dan bij 22,3 graden. Dat zijn mensen die anders niet in diezelfde periode waren overleden. De gevolgen van hitte kunnen dus wel degelijk dodelijk zijn.

Effect hoge temperaturen op ouderen

Vooral ouderen kunnen het tijdens warme dagen zwaar hebben. De problemen voor ouderen ontstaan overigens niet door overmatig zweten. Ze transpireren juist minder gemakkelijk, waardoor ze ook meer last van de warmte hebben, aldus quest.nl. Ook krijgen ouderen minder snel een dorstprikkel, terwijl het juist nu zo belangrijk is om de vochtbalans op peil te houden door te drinken. Zo stelt het Rode Kruis. Ook het dragen van luchtige kleding is van belang, net als het vermijden van zware inspanning.

Chronisch zieken en baby's

Ook chronisch zieken, mensen die kampen met overgewicht en baby’s lopen meer risico. Bij baby's wordt het risico niet veroorzaakt doordat ze niet fit genoeg zijn, maar doordat ze afhankelijk zijn van de zorg van volwassenen. Daarbij kan het fout gaan. De kinderen worden dan onvoldoende beschermd tegen de hitte, of krijgen niet genoeg te drinken van hun ouders of verzorgers.

Nationaal Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het RIVM roept op om extra goed te zorgen voor ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en om goed op baby's te letten.

Dit houdt het Hitteplan in:

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die wel genoeg bescherming biedt tegen de zon
  • Zoek de schaduw op
  • ​Let extra goed op mensen die zorg nodig hebben
  • Als je in de zon bent, smeer dan de huid in met zonnebrandcrème
  • Span je 's middags niet te veel in
  • Houd de woning koel

Wanneer je extra alert bent bij kwetsbare mensen kan dat 'gezondheidsproblemen door het warme weer beperken', zegt het gezondheidsinstituut.

'Warmte houdt tot vrijdag aan'

Volgens een woordvoerder van het KNMI gaat de temperatuur vanaf dinsdag omhoog en houdt die warmte 'in elk geval tot vrijdag aan'. Het RIVM waarschuwt dan ook voor de hoge zonkracht - die rond de 7 ligt - de komende dagen: "De huid kan binnen vijftien minuten verbranden."

Lees ook: aan deze 13 symptomen herken je een zonnesteek

Bronnen | quest.nl, eurosurveillance.org, nos.nl, nu.nl, weeronline.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden