null Beeld

Hoe druk moeten we ons in Nederland maken over het coronavirus?

Dat het coronavirus de wereld op het moment in z’n greep houdt, is een feit. Er zijn besmettingen geconstateerd in China en verschillende andere Aziatische landen. Van de besmette mensen heeft ongeveer een kwart ernstige symptomen, zoals longontsteking. Zo’n vier procent van de besmette mensen is tot nu toe overleden. Maar hoe druk moeten we ons in Nederland nou echt maken om het coronavirus?

Zo gevaarlijk is het virus

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans vertelt aan ad.nl hoe gevaarlijk het virus is. "Het lijkt op een wat minder ernstige variant van SARS. Maar in dit vroege stadium is het heel lastig om het gevaar goed in te schatten. Bij de Mexicaanse grieppandemie duurde het maanden voor we wisten hoe het virus zich gedroeg, omdat mensen met milde klachten niet snel bij de dokter komen.”

Griep is gevaarlijker

Qua gevaarlijkheidsgraad kun je SARS, de Mexicaanse griep en het coronavirus volgens Koopmans zo indelen: de Mexicaanse griep was het moeilijkst om te stoppen en dus het gevaarlijkst, omdat mensen met griep hun infectie al verspreiden voor ze er zelf ziek van worden. "SARS ging meer richting pokken: naarmate mensen zieker werden, zag je meer virus. Maar dan lagen ze al in bed, min of meer in quarantaine.” SARS was dus makkelijker te ‘stoppen’. En het coronavirus lijkt tot nu toe een mildere versie van SARS.

Op het moment staat de teller van het coronavirus op tachtig doden, niet echt iets om je druk over te maken, als je bedenkt dat de griep waar heel Nederland twee jaar geleden mee kwakkelde, 9444 mensen het leven heeft gekost. Net als bij vele andere virussen en ook het coronavirus vallen de meeste slachtoffers onder bejaarden.

Lees ook:

Dít is wat je moet weten over het coronavirus.

Chinese quarantaine

Dat wil niet zeggen dat we het coronavirus moeten behandelen als een licht griepje. Het is een nieuw virus dat van dieren op mensen is overgebracht. Volgens de New York Times is het juist daarom moeilijk te voorspellen hoe snel het zich verspreidt. Dat de Chinese regering de stad Wuhan, waar het virus vandaan lijkt te komen, onder quarantaine heeft geplaatst is volgens Dr. Thomas R. Frieden dan ook een goeie maatregel. Hij betwijfelt alleen of het echt wat zal uithalen. ‘Zo’n soort ring om een gebied heen plaatsen is nog nooit gedaan op dit niveau’, zegt zijn collega Dr. Howard Markel, professor aan de Universiteit van Michigan en schrijver van het boek ‘Quarantine’. ‘Het wordt lastig qua distributie van voedsel, brandstof en medische zorg voor miljoenen mensen. Om nog maar te zwijgen over het testen van de effectiviteit van zo’n cordon.’

Marion Koopmans prijst het snelle handelen van China. "Gelukkig heeft China de bron, een markt met levende dieren in Wuhan, heel snel gevonden. Het is nu zaak dat China alle patiënten snel in quarantaine kan zetten. Daar is veel capaciteit in ziekenhuizen voor nodig, want er melden zich veel meer mensen met klachten dan mensen die de ziekte hebben. We zitten middenin het griepseizoen, mensen zijn ongerust. Je kunt het coronavirus niet zonder test herkennen.”

Coronavirus op Schiphol

Op het moment van schrijven worden passagiers die aankomen op Schiphol niet op koorts gescand, zoals wel gebeurd op andere internationale vliegvelden. Op deze manier zou je tenslotte ook veel mensen met ‘normale’ griep eruit pikken. Volgens Koopmans betekent dit niet dat we hier onvoorbereid zijn. "In Nederland landen geen rechtstreekse vluchten uit Wuhan. En het is beslist niet zo dat in Nederland niets gebeurt. Achter de schermen, bij het RIVM en op onze afdeling in het Erasmus MC, staat iedereen paraat. We hebben testen klaarliggen. Bij een verdenking weten dokters, GGD's en ziekenhuizen wat ze te doen staat.”

Ali Express-pakketjes

Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM bevestigt dit. Wat volgens hem ook helpt is dat directe vluchten uit Wuhan naar Parijs, Londen en Rome inmiddels zijn gestaakt. Er komen dus geen passagiers rechtstreeks uit de besmettingsbron naar Europa. En mocht je je druk maken om een Ali Express-pakketje uit China, volgens Van Dissel is het coronavirus echt alleen overdraagbaar via mensen en dieren, dus niet via karton of ander inpakmateriaal. Buiten het lichaam kan het virus moeilijk overleven.

Bron: AD | New York Times | NOS

Beeld: iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden