null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hiv komt steeds minder vaak voor, maar 1900 mensen zijn nog onwetend

Het aantal nieuwe patiënten dat in ons land besmet raakt met hiv neemt hard af. In 2015 stond het aantal nieuwe diagnoses op 941 en in 2018 waren dat er nog maar 664.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

Hiv

Hiv is een seksueel overdraagbaar virus dat langzaam het afweersysteem afbreekt. Als het virus niet behandeld wordt, kan het lichaam zo zeer verzwakken dat relatief simpele aandoeningen als verkoudheid dodelijk kunnen zijn. Dankzij medicijnen kan het virus worden onderdrukt en kunnen nieuwe besmettingen worden voorkomen

Goed te behandelen

In ons land zijn naar schatting 23.300 mensen drager van het hiv-virus. Het grootste deel van deze groep weet van de infectie en bij 96 procent van de patiënten die medicijnen gebruiken, wordt het virus onderdrukt. Dankzij de medicijnen kan het verder niet worden overgedragen op anderen. Bovendien hebben patiënten dankzij de medicatie een goede levensverwachting.

Nederland koploper

Nederland loopt in vergelijking met andere landen voorop in het terugdringen van hiv. In 2015 kwam er een nieuw medicijn op de markt dat risicogroepen beschermt tegen een eventuele infectie. Soa Aids Nederland verwacht dat het gebruik van dit middel het aantal nieuwe besmettingen nog verder zal drukken. "De nieuwe cijfers laten zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met nul nieuwe hiv-infecties", zegt Mark Vermeulen, directeur van Soa Aids Nederland, tegen het AD.

Onwetende patiënten

Hoewel de cijfers positief zijn, zijn er volgens de stichting nog zo’n 1900 mensen in ons land die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn met het hiv-virus. Wanneer het niet op tijd wordt ontdekt, kan een infectie dodelijk zijn. In Nederland overlijden daardoor jaarlijks zo’n twintig mensen. Soa Aids Nederland start daarom vandaag samen met de GGD en de Hiv Vereniging de landelijke campagne 'Hebikhiv?' om te late diagnoses te voorkomen. Mannen die seks hebben met mannen lopen het meeste risico op besmetting, maar volgens de stichting zijn vooral jonge homomannen en biseksuele mannen lastig te bereiken. "Met beter maatwerk kunnen we de juiste mensen bereiken op de juiste plekken en het stigma op hiv aanpakken", aldus directeur Mark Vermeulen.

Lees ook

'Ik lag in het ziekenhuis voor lymfeklierkanker, toen bij toeval werd ontdekt dat ik hiv had'

Bron | AD, NU.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden