null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hittegolf houdt naar verwachting 9 (!) dagen lang aan

Er staan ons bloedhete dagen te wachten. Zet je schrap voor een hittegolf die maar liefst negen dagen of zelfs langer aanhoudt.

Vanaf morgen tot en met volgende week vrijdag worden temperaturen van boven de dertig graden voorspeld.

Lange hittegolf

Wanneer spreek je precies van een hittegolf? In Nederland als er in De Bilt minimaal vijf opeenvolgende zomerse dagen (met een temperatuur van 25 graden of hoger) worden gemeten, waarvan minimaal drie tropische dagen (30 graden of hoger). Vanaf morgen tot en met vrijdag 14 augustus worden er naar verwachting lokaal temperaturen tot zeker 36 graden gemeten - met zaterdag als piek.

Volgend weekend ietsje koeler

Het wordt dus een tropische anderhalve week. Volgens de laatste weersvoorspelling van Buienradar daalt de temperatuur vanaf volgend weekend weer iets. Alhoewel, dalen: de maximumtemperatuur komt dan onder de 30 graden uit. Met 26 tot 28 graden blijft het heerlijk zomers.

Langste hittegolf ooit

Een hittegolf van negen dagen klinkt misschien lang, maar het is zeker geen record. De langste hittegolf in Nederland was in 1975. Toen begon op 29 juli een reeks van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch waren. De volgende zomer, in 1976, streek een hittegolf van zeventien dagen neer, waarvan er maar liefst tien tropisch waren. Decennia later, in 2006, telden we een hittegolf van zestien dagen. En in 2018 kregen we nog met een hittegolf van twaalf dagen te maken.

Houd het hoofd koel de komende dagen - ook die van je huisdieren!

via GIPHY

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weer.nl, KNMI

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden