null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hierdoor komt het dat je bij de zelfscankassa’s steeds wordt gecontroleerd

De zelfscankassa is een handige manier van afrekenen. Zeker wanneer je haast hebt en slechts een paar boodschappen wilt betalen. Maar wanneer je na de zelfscan alsnog gecontroleerd wordt, kan je vlugge boodschap toch extra tijd innemen. Bovendien voelen veel mensen zich toch een beetje een verdachte, zeker als dit hen vaak overkomt.

Bepaalde mensen lijken er vaker ‘uitgepikt’ te worden dan anderen.

Zelfscankassa

De zelfscankassa wordt in ons land steeds populairder. Niet alleen bij de supermarkt, maar ook bij bepaalde sportkledingwinkels of meubelgiganten kun je je nieuwe aankopen zelf afrekenen. Handig, want door deze nieuwe manier van betalen sta je vaak minder lang in de rij. Voor winkeliers is het bovendien efficiënt omdat ze kunnen besparen op personeelskosten. Toch blijft een steekproefcontrole (uitgevoerd door mensen) noodzakelijk om winkeldiefstal tegen te gaan. Maar hoe kan het dat bepaalde mensen er vaker ‘uitgepikt’ worden dan anderen?

Controle

De zelfscankassa wordt aangestuurd door een computer die een seintje geeft aan het personeel. De winkelmedewerker van de supermarkt kies de klanten die gecontroleerd moeten worden dus niet zelf uit. Waarom de computer een seintje geeft, verschilt per bedrijf. "Elke winkel of winkelketen kan zelf regels instellen in het systeem om de pakkans te vergroten", zegt Hanno Kallmeyer, consultant van Amerikaanse fabrikant van kassasystemen NCR, tegen de NRC.

Patroon van een winkeldief

Enkele regels lijken echter vaak terug te komen. Zo heeft elke winkel vaak een top tien van producten die vaak gestolen worden. Winkeldieven hebben daarnaast vaak een patroon waarin hun buit uit een combinatie van producten bestaat. Scheerschuim wordt bijvoorbeeld vaak gestolen in combinatie met scheermesjes. Wanneer je dus maar één van deze artikelen scant, kan de computer dit herkennen als een mogelijk risico op diefstal.

Bij producten waarbij gebruik wordt gemaakt van een zelfscanner die je tijdens het winkelen gebruikt (zoals bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Jumbo), wordt ook gekeken naar de tijd die je in de winkel hebt doorgebracht voordat je afrekent. Ben je een langzame shopper? Dan is de kans groter dat je eruit gepikt wordt tijdens de controle. Dit wijst namelijk mogelijk ook op het gedrag van een winkeldief.

Andere oorzaken

Natuurlijk word je niet altijd gecontroleerd omdat het computersysteem je aanziet als potentiële winkeldief. In sommige winkels is het systeem ingesteld dat je bij een bepaald aantal producten automatisch wordt gecontroleerd. Andere winkels doen dit wanneer het totaalbedrag boven een bepaalde grens komt.

Volgens Kallmeyer is er ook verschil in het aantal controles in goede en slechte buurten, omdat het risico op winkeldiefstal niet overal gelijk is. Toch letten winkels er wel op dat ze niet te veel controles op een dag uitvoeren. "Je kunt het voelen in een winkel, dat mensen geïrriteerd raken door continue checks", zegt Kallmeyer.

Lees ook

Met deze 7 tips doe je slim boodschappen

Bron | NRC, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden