null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hierdoor kan het nationale vaccinatieschema wekelijks veranderen

De eerste prikken zijn gezet, het tweede coronavaccin heeft groen licht gekregen en ook de vaccinatiestrategie is bekend. Althans, dat nationale vaccinatieschema lijkt van kracht, maar kan nog steeds wekelijks veranderen. Dat hangt van deze vijf factoren af. 

Van de tijd tussen twee prikken tot de levering: hierdoor kan het schema versnellen of juist vertragen.

Kritiek op het nationale vaccinatieschema

Eerder deze week onthulde minister Hugo de Jonge het nationale vaccinatieschema. En daarmee oogstte de minister een lading kritiek. Het schema zou namelijk te optimistisch zijn, omdat er te weinig rekening is gehouden met mogelijke vertragingen. Zo is er bijvoorbeeld over de levering en beschikbaarheid van vaccins nog onduidelijkheid en daarnaast is er ook nog een discussie gaande over de tijd tussen de twee vaccinaties. Ook is het nog niet duidelijk of sommigen vaccins überhaupt wel naar Nederland zullen komen. Dit zijn de vijf factoren waardoor het vaccinatieschema wekelijks kan veranderen.

1. Levering van vaccins

Nederland heeft verschillende coronavaccins ingekocht. Maar niet alle coronavaccins zijn tegelijk af, en daarnaast moeten deze eerst nog door de European Medicines Agency (EMA) worden goedgekeurd. Wanneer fabrikanten kunnen leveren en in welke hoeveelheden blijft dus vaak onduidelijk en daarnaast kunnen de leveringsschema’s van fabrikanten met de dag veranderen. Zo werd bijvoorbeeld bij het Pfizer-vaccin pas op de dag van goedkeuring door de EMA bekend dat de eerste levering al snel daarna zou volgen. Een ander belangrijk vaccin is dat van Oxford/AstraZeneca, hiervan heeft Nederland een grote bestelling van 11,7 miljoen vaccins gedaan. Maar ook daarvan is de levering nog niet duidelijk. Als die vertraging oploopt, zal ook het vaccinatieschema weer aangepast moeten worden.

2. Sommigen vaccins komen niet naar Nederland

Van de verschillende coronavaccins waar Nederland volgens een Kamerbrief van minister De Jonge op mikt, is één farmaceut nog op zoek naar testpersonen en bieden studies van een andere farmaceut tot nu toe teleurstellende onderzoeksresultaten. Het blijft dus nog maar de vraag of bepaalde coronavaccins überhaupt op de markt zullen komen, terwijl deze vaccinaties wel in het vaccinatieschema zijn opgenomen. Daardoor lijkt de inschatting voorlopig nog optimistisch en ligt vertraging op de loer.

Lees ook: Last van prikangst? Déze app moet je daar vanaf helpen

3. Bijbestellen van vaccins

In de EU is een verdeelsleutel afgesproken voor coronavaccins. Daarnaast geven fabrikanten de EU soms de mogelijkheid om extra vaccins bij te bestellen of blijven er vaccins over van andere lidstaten, omdat zij niet alles inkopen waarop zij recht hebben. Waarschijnlijk zal het kabinet van het Pfizer-vaccin meer bijbestellen, omdat de EU een deal met deze farmaceuten heeft gesloten voor een verdubbeling van de afnamen. Hiermee zou Nederland recht hebben op 11,67 miljoen doses. Daarvan kan een deel waarschijnlijk al voor de zomer worden geleverd, waardoor bijvoorbeeld een aantal 60-plussers sneller aan de beurt komt, dan in het huidige vaccinatieschema staat.

4. Meer spuiten uit één vaccinflesje

Een farmaceut levert een bepaalde doses van een vaccin, maar in de praktijk blijkt pas hoeveel spuiten er precies uit één vaccinflesje (een ampul) worden gehaald. Zo bleek bijvoorbeeld bij het Pfizer-vaccin dat er, bij hun voorschrift om vijf spuiten uit één flesjes te halen, steeds een restje overbleef. Dat bleek voldoende voor een zesde spuit. Hierdoor blijkt met hetzelfde aantal ingekochte vaccinflesjes tot twintig procent meer mensen gevaccineerd te kunnen worden. Ook hierdoor verandert het vaccinatieschema weer.

5. Tijd tussen de prikken

De coronavaccins die op dit moment worden gebruikt bestaan uit twee prikken per persoon. Tussen die twee prikken zit tijd. En die tijd levert in verschillende landen discussie op. Als je bijvoorbeeld langer wacht tussen de eerste en tweede prik kun je meer mensen al eerder hun eerste vaccinatie geven. Maar langer wachten tussen de eerste en tweede inenting is mogelijk niet voor alle vaccins een veilige keuze. Daarom heeft het kabinet aan de Gezondheidsraad en het OMT advies gevaagd. Waarschijnlijk komt dat advies deze maand nog naar buiten en ook dat kan dus het vaccinatieschema doen veranderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden