null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Hier nog niet echt zomer, in Zuid-Europa bloedheet: hoe kan dat?

Het weer is tijdens deze Nederlandse zomer nog niet bepaald denderend, en de afgelopen week lijkt het helemaal eerder herfst dan zomer. Ondertussen stijgen de temperaturen in delen van Zuid-Europa tot maar liefst 40 graden. Hoe kan dat verschil zo groot zijn?

Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar, legt aan RTL Nieuws uit hoe het zit. Zijn verklaring? Het heeft te maken met straalstroom.

Het weer deze zomer

Dat het verschil in temperatuur tussen ons land en dat in Zuid-Europese landen zo groot is, is niet gek, zegt hij. "Als er een hogedrukgebied op de ene plek is, is er een lagedrukgebied op de andere plek." Waarom een hogedrukgebied ligt op de plek waar 'ie ligt, heeft met die eerder genoemde straalstroom te maken. De meteoroloog legt uit dat je deze straalstroom kunt vergelijken met een soort rivier op 10 kilometer hoogte. Die rivier stroomt heel hard om de aarde heen, maar dan met lucht in plaats van water.

Lees ook:

Dít materiaal kun je het best dragen in de regen (en dit niet)

Straalstroom

De snelheid van die straalstroom wordt bepaald door temperaturen tussen de evenaar en de Noordpool. "Hoe groter het verschil daartussen, hoe harder de stroming. Met zo’n krachtige straalstroom worden normaal lagedrukgebieden met slecht weer over ons land geslingerd." Omdat het op dit moment relatief niet zo koud is op de Noordpool is het verschil met de temperatuur op de evenaar kleiner. Daardoor is die straalstroom minder sterk, en beweegt de windstroom als een soort slang heen en weer.

Het gevolg? Lagedrukgebieden verplaatsen zich minder makkelijk en hogedrukgebieden blijven juist langer op hun plek liggen. En in dit geval resulteert dat in pech voor ons.

Weersvoorspelling

Is die pech van lange duur? Volgens Weeronline moeten we nog even geduld hebben, want het lijkt erop dat het ook volgende week wisselvallig blijft met enkele buien en temperaturen die laag zijn voor de tijd van het jaar. Ook gaat het deze week krachtiger waaien, wat ook niet echt een zomers gevoel geeft. Maar, wees gerust: er zijn ook genoeg momenten op de dag dat het droog is (of met een beetje geluk een hele dag) en de zon zich laat zien. Op die momenten kun je er dus lekker op uit gaan.

Lees ook:

Het regent al even: kan te veel neerslag schadelijk zijn?

Bron | RTL Nieuws, Weeronline

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden