null Beeld

Híer moet je rekening mee houden als je naar een code oranje-vakantieland gaat

Wanneer een land code oranje heeft gekregen, betekent dit dat je hier eigenlijk alleen nog naar toe mag gaan voor noodzakelijke reizen. Een vakantie valt hier natuurlijk niet onder, maar wat als je tóch nog besluit om op vakantie te gaan? Of wat als het land waarin je verblijft plotseling op code oranje is gegaan?

Zeker wat werk betreft, is het belangrijk om dit te weten. Wij leggen het je hier uit.

Twee weken in quarantaine

Mensen die op vakantie zijn geweest in een land met code oranje, krijgen vanuit de overheid het dringende advies om bij thuiskomst twee weken in quarantaine te gaan. Dit geldt nu voor Bulgarije, Kroatië, Roemenië en Zweden. Dat heeft te maken met de gezondheidssituatie in die landen. Gaat u toch, dan wordt u dringend geadviseerd om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor sommige mensen zal dit moeilijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld werk hebben dat niet vanuit huis kan worden uitgevoerd. In zo’n geval moet je als werknemer eigenlijk dus vrije dagen opnemen. Het is nog onduidelijk of je werkgever je mag verplichten om vrije dagen op te nemen voor de quarantaine.

Verplichte vrije dagen

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN zegt daarover tegen NOS: “Oranje is een schemergebied. Het is wachten op een rechtszaak zodat er duidelijkheid komt.” Toch staan veel grote bedrijven hier anders in, zo blijkt uit een onderzoek van NOS. Veel bedrijven vinden namelijk dat een werknemer verplicht vrije dagen moet opnemen als de code al oranje was bij vertrek. Gold er toen je vertrok nog code geel, maar veranderde dat tijdens je vakantie? Dan zou de quarantaine je geen vrije dagen moeten kosten.

Lees ook

Op vakantie naar het buitenland? Zo zeg je 'mondkapje' in 11 talen

'Grote kans dat werkgever gelijk krijgt'

Juridisch gezien is het overigens nog lastig voor een werkgever om een werknemer te dwingen vrije dagen op te nemen. “Enerzijds mag de werkgever niet werknemers opdragen om vakantiedagen op te nemen, dat recht ligt geheel bij de werknemer”, zo vertelt advocaat arbeidsrecht Hermine Voûte. “Anderzijds hebben we in Nederland regels over goed werkgever- en werknemerschap. Als het bedrijf duidelijke richtlijnen had omtrent persoonlijke reizen en de werknemer zich daar niet aan houdt, of erger nog, erover liegt, dan bestaat de kans dat de werkgever gelijk krijgt.”

Ga jij dus op vakantie naar het buitenland? Check dan even goed wat de regels zijn op je werk, of bespreek het. Je wilt niet voor nare (financiële) verrassingen komen te staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden