null Beeld

Híer kunnen we in het najaar de meeste buien verwachten in Nederland

Hoewel ons volgende week nog een paar zonnige dagen te wachten staan, loopt de zomer steeds meer op zijn eind. En bij herfst hoort helaas ook de nodige regen. Waar eerder dit jaar vooral het binnenland het voor de kiezen kreeg, kunnen vooral de kustplaatsen volgens het KNMI dit najaar de meeste buien verwachten. 

Woon je aan zee? Haal dan je paraplu maar vast tevoorschijn.

De meeste buien in het najaar aan de kust

Hoe nat onze herfst precies gaan worden, dat blijft nog een beetje een verrassing. Toch is het wel duidelijk dat de meeste buien dit najaar in de kustgebieden gaan vallen. Dat is overigens niet nieuw. In de lente en zomer zijn de zwaarste buien altijd voor het binnenland, maar tegen het eind van de zomer verplaatsen de donkere wolken zich vaak richting de kust. Dat komt door ons gematigde zeeklimaat. Buien ontstaan wanneer de lucht in de onderste lagen van de atmosfeer warmer wordt dan de lucht in de hogere lagen. En die opwarming van de onderste lagen van de lucht, dat wordt weer veroorzaakt door de warmte van de zon op de aarde. In de lente en zomer heeft de zon veel kracht, waardoor dit soort buien kunnen ontstaan.

Boven zee werkt dit proces een stuk minder goed, omdat het water de warmte minder goed geleidt. Hierdoor krijgt vooral het binnenland de buien over zich heen, en wordt de kust in die periode gespaard. Pas tegen het najaar is ook het gebied boven zee en de kust opgewarmd, terwijl de temperatuur in het binnenland juist meer daalt. Daardoor ontstaan de meeste buien aan de kust in het najaar.

Het effect van wind op zee

Daarnaast speelt ook de windkracht een belangrijke rol. Boven zee heeft de wind vrij spel, terwijl dit in het binnenland makkelijk wordt afgeremd door gebouwen, dijken en bomen. Wanneer de wind aan land komt en dus wordt afgeremd, hoopt de lucht zich op. Het overschot aan lucht vlucht naar boven, waardoor de stijgende lucht afkoelt en er wolken en regendruppels ontstaan. Hierdoor is er aan de kust een stuk meer kans op een regenbui.

Lees ook: Een mondkapje op in de regen? Let dan hier op

Temperatuurverschil tussen land en zee

Niet alleen de hoeveelheid buien, maar ook de temperatuurverschillen lopen uiteen tussen land en zee. In het najaar lopen deze verschillen alleen maar verder op. Dat komt omdat de zee dus veel langer de tijd nodig heeft om op te warmen dan het land. Zo was afgelopen week de zee nog twintig graden, terwijl het op het land niet ver boven deze temperatuur kwam. Pas veel later in de herfst en in de winter zal de zeewatertemperatuur weer dalen en pas eind februari bereikt dit zijn laagste temperatuur. Dat terwijl de zon in het binnenland dan alweer steeds meer in kracht toeneemt. Dan zal de situatie weer omdraaien en is het binnenland weer aan de beurt voor een flinke hoosbui.

Bron | KNMI, Weeronline

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met deze week: de nieuwste modetrends voor dit najaar, een dossier over lang en gelukkig leven, een interview met schrijver Kluun en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden