null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier kun je nú checken of je mailadres is gehackt

Een flink bedrag dat mist op je bankrekening of je gegevens in het bezit van criminelen: als je mailadres wordt gehackt, kan dat onverwachte en verstrekkende gevolgen hebben. Op deze site kun je nu checken of je mailadres (en wachtwoord) in de verkeerde handen is gevallen.

Mailadres gehackt: hier check je dat

Mailadressen (en gebruikersnamen en wachtwoorden) zijn interessant voor criminelen. Ze kunnen worden doorverkocht, of de buitmakers kunnen je gegevens zelf gebruiken voor fraude. En lang niet altijd heb je dat in de gaten. Je merkt het meestal pas als de gevolgen zichtbaar worden, en dan is het te laat. De politie neemt geregeld gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots (dat noem je een botnet) dat inbreekt op computers. De politie heeft nu een database met adressen vrijgegeven die ze tijdens onderzoeken tegenkwamen. Als je het vermoeden hebt dat je bent gehackt, kun je dat nu simpel controleren door je mailadres in te voeren en te checken of dat op de lijst met gehackte adressen staat.

Zo werkt het

Op politie.nl kun je hier je mailadres invullen. Op het moment dat jij je adres intikt, bekijkt de politie of er mail van dat adres voorkomt in de lijst met gehackte gegevens. Is dat het geval? Dan krijg je binnen een paar minuten een mail met daarin adviezen wat te doen.

Duikt er geen mail van jouw adres op in de lijst? Dan krijg je ook geen bericht van de politie. Maar: zij geven wel het advies om geregeld je mailadres te checken (bijvoorbeeld via deze site: haveibeenpwnd.com) en ook je wachtwoord(en) met regelmaat te veranderen, omdat je eventueel besmet kunt zijn met een botnet dat nog (net) niet is opgerold. Want: zoals een politiewoordvoerder vertelde in het Radio 1-journaal: "We zijn altijd heel zorgvuldig met het afsluiten van onze woningen, maar je moet ook opletten met het afsluiten van de achterdeur van je internet."

Bron| nos.nl, NOS Radio 1-journaal, politie.nl

Lees ook

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk

Bobbeltje aan de zijkant van je grote teen? Dit kun je ertegen doen

Wauw! Kate Middleton gaat voor een korter kapsel

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden