null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Híer in Nederland worden momenteel de meeste coronabesmettingen opgelopen

Overal op de wereld en in heel Nederland moeten we oppassen voor besmetting met het coronavirus. Maar waar is het nu extra oppassen geblazen voor corona?

In Nederland was Brabant tot voor kort de brandhaard van de coronacrisis. Daar vonden volgens de cijfers van het RIVM de meeste besmettingen plaats. Maar die brandhaard verschuift nu naar grote steden, concludeert het AD uit de nieuwste cijfers. En vooral naar het westen van het land.

Corona-brandhaard naar de Randstad

Om het wat concreter te maken: het coronavirus lijkt zich nu vooral in de Randstad te gaan nestelen. In Rotterdam (101), Amsterdam (95) en Den Haag (73) hebben volgens het RIVM de afgelopen week de meeste besmettingen plaatsgevonden. En dat terwijl oost-Brabant, noord-Limburg en west-Zwolle onlangs nog de hotspots van het coronavirus waren. Maar daar lijkt het coronavirus nu goed onder controle te zijn. Zeker in de Randstad is het dus extra belangrijk om heel gedisciplineerd te blijven, met de versoepeling van de regels. Hiervoor waarschuwen epidemiologen.

Verplaatsing corona is 'volledig normaal'

Toch is het volgens de experts ook niet zo gek dat de brandhaard zich nu naar die grote steden verplaatst. Brabant heeft eigenlijk gewoon pech gehad, legt arts-microbioloog Marc Bonten uit aan het AD. "Je verwacht ook de meeste besmettingen in de gebieden waar veel mensen wonen. In het begin heeft een bacterie een beetje geluk nodig om zich te verspreiden, bij grote evenementen bijvoorbeeld. Dat gebeurde in het zuiden met carnaval. Daarna volgt het virus zijn natuurlijke weg. Dat de meeste besmettingen nu in grote steden plaatsvinden, is volledig normaal."

Blijf oppassen

Maar normaal, wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is. Blijf je dus aan de maatregelen houden, drukken deskundigen ons keer op keer op het hart. Van goed je handen wassen en afstand houden tot en met in je elleboog hoesten en niezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden