null Beeld

Híer in Nederland loop je nu de meeste kans op het coronavirus

Voorzichtig positief nieuws afgelopen dinsdag: hoewel er meer coronatesten afgenomen zijn, zijn er in de afgelopen week mínder nieuwe besmettingen bijgekomen dan de weken daarvoor. Maar waar in Nederland loop je nu nog de meeste kans op het coronavirus? We zochten het voor je uit.

We geven je de top 3 qua provincies, en een top 5 van gemeenten waarin de kans het grootst is om het coronavirus op te lopen.

Kans op besmetting per provincie

Als we kijken naar de besmettingen per provincie, loop je het meeste risico om het coronavirus op te lopen in Noord-Holland. Daar zijn volgens de COVID-19 Global Case Mapper in de afgelopen 14 dagen 2076 besmettingen gemeld. Dat betekent dat per 100.000 inwoners 72,1 personen het virus hebben. Op de tweede plek staat Zuid-Holland, met 2647 positieve coronatesten in de afgelopen twee weken. Hoewel dat getal hoger ligt dan in Noord-Holland, ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners lager in Zuid-Holland; op 71,4 personen.

Op nummer drie qua provincies waar je het meeste kans loopt op het coronavirus, staat een verrassende provincie: Flevoland. In de afgelopen twee weken kregen 160 mensen in die provincie te horen dat ze het coronavirus hebben. Dat líjkt misschien niet zo veel, maar als je kijkt naar de cijfers per 100.000 inwoners komen ze wél op de derde plek. Er zijn namelijk 37,8 personen met het virus per 100.000 inwoners, waarmee Flevoland nét hoger schoort dan de provincies Utrecht (37,0) en Noord-Brabant (35,7).

Lees ook: Waarom lopen besmettingen in Spanje hard op, ondanks strenge coronaregels?

Besmettingskans per gemeente

Vervolgens kunnen we iets specifieker kijken: in welke gemeente komt het virus nu nog het meeste voor? We stellen een top 5 voor je samen. Deze aantallen zijn gebaseerd op data van het RIVM. Het gaat om gemelde besmettingen tussen 12 augustus en 25 augustus.

  1. Amsterdam is de koploper als het gaat om coronabesmettingen. Hier zijn tussen 12 en 25 augustus 1258 mensen positief getest; dat is 144,1 persoon per 100.000 inwoners.
  2. Rotterdam staat op plek twee: 831 mensen liepen daar in dezelfde periode het coronavirus op. Dat is 127,6 personen per 100.000 inwoners.
  3. Gennep volgt, al zijn daar slechts 19 personen positief getest op het virus. Omdat de gemeente maar weinig inwoners heeft, zijn dat naar verhouding wel 112,3 personen per 100.000 inwoners.
  4. Zandvoort heeft net als Gennep 19 coronabesmettingen gemeld tussen 12 en 25 augustus. Naar verhouding zijn dat hier 111 positieve testen per er 100.000 inwoners.
  5. Diemen staat op de vijfde plek, met 33 mensen die het coronavirus opgelopen hebben. Per 100.000 inwoners zijn er hier 107,2 mensen met een coronabesmetting.

Maatregelen

Ook als de provincie of gemeente waar jij woont er niet tussen staat, blijft het belangrijk om je aan de maatregelen van de overheid te houden. Het aantal mensen met het coronavirus ligt namelijk hoogstwaarschijnlijk hoger dan deze aantallen, omdat veel mensen geen symptomen hebben of zich niet laten testen bij milde klachten. Blijf dus voldoende afstand houden, was je handen regelmatig, hoest of nies in je elleboog en blijf zo veel mogelijk thuis bij klachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, Big Local News

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden