null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hete zomer in aantocht: ‘Er moet nu echt een nationaal hitteplan voor dieren komen’

De zomer van 2020 wordt heet. Net zoals we vorig jaar tropische warmte kenden. Ken jij het nationaal hitteplan? Dat moet er nu ook voor dieren komen. Liever gisteren dan vandaag.

Daarvoor pleit stichting Wakker Dier in een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nationaal hitteplan voor dieren

Op dit moment zijn er geen wettelijke kaders omtrent hoge temperaturen en dieren, terwijl er vorig jaar zomer in de vee-industrie zeker 163.000 dieren bezweken door de hitte, blijkt uit cijfers van Wakker Dier. Volgens meteorologen krijgen we deze zomer weer hittegolven en tropische temperaturen. Daarom zou er volgens de stichting een nationaal hitteplan voor dieren moeten komen, net zoals dat er ook is voor mensen.

Met zo'n nationaal hitteplan kunnen deze zomer een hoop dierenlevens gered worden, meent Wakker Dier. 'Om te voorkomen dat er straks op hete dagen doden vallen in de volgeladen stallen, vraag ik u om nú maatregelen te nemen', staat er in de brief aan Carola Schouten. 'Een stevige, wettelijk basis waarmee het welzijn van dieren in de stal, op transport en in de slachterij gewaarborgd wordt.'

Schaduw en minder volle stallen

Hoe? De stichting noemt voorbeeldmaatregelen als schaduwplekken creëren, zorgen voor genoeg water in de wei en koelsystemen plaatsen in stallen. Net als de hoeveelheid dieren in één stal verlagen. 'Met name bij vleeskuikens is dit essentieel om ervoor te kunnen zorgen dat de hitte niet tussen de dieren blijft hangen.' Voor veel dieren is het al te laat, vervolgt Wakker Dier. 'Maar voor vleeskuikens kunt u nog deze zomer het verschil maken.'

Weet jij hoe je je huisdier zo goed mogelijk tegen de hitte beschermt? Dat lees je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Wakker Dier

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden