null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het wordt heet: hitteprotocol van kracht en RIVM waarschuwt voor smog

Het wordt behoorlijk heet vandaag en morgen. Het kwik stijgt woensdag en donderdag op veel plekken tot boven de 30 graden, en daarom is vanaf vandaag door Rijkswaterstaat een hitteprotocol aangekondigd. Ook waarschuwt het RIVM voor een slechte luchtkwaliteit vanwege smog. 

We leggen je uit wat je hiervan kunt verwachten.

RIVM waarschuwt voor smog

De komende twee dagen is vooral in de middag en avond de luchtkwaliteit slecht door het warme weer. Daarom waarschuwt het RIVM voor smog, dat kan ontstaan bij zonnig weer. Dit wordt ook wel ‘zomersmog’ genoemd. Doordat er een zuidoostenwind van kracht is hangen er afvalstoffen, waaronder stikstofverbindingen, in de lucht. Deze stoffen worden door het zonlicht omgezet in ozon.

Daarnaast is er sprake van een hogedrukgebied, waardoor alle afvalstoffen onderin de atmosfeer blijven hangen. En dat zorgt ervoor dat er op woensdag en donderdag dus een extra grote hoeveelheid smog in de lucht verwacht wordt. In principe moet de luchtkwaliteit na donderdag weer iets beter worden, dan staan er onweersbuien op het programma die de lucht schoon moeten spoelen.

Het advies van het RIVM luidt dat vooral mensen met gevoelige luchtwegen rustig aan moeten doen en zware lichamelijke inspanningen de komende twee dagen zo veel mogelijk moeten beperken. Daarnaast kan het zijn dat mensen hun medicatie moeten aanpassen, zodat zij beter voorbereid zijn op de slechte luchtkwaliteit.

Lees ook: Astma tijdens een hittegolf: zó ga je daar het beste mee om

Hitteprotocol

Naast dat het RIVM waarschuwt voor smog, is er vanaf woensdagochtend 10.00 uur door Rijkswaterstaat ook een hitteprotocol afgekondigd. Dit is de eerste van dit jaar. Het hitteprotocol houdt in dat weggebruikers met pech langs de weg direct worden geholpen en dat er een berger wordt ingeschakeld. Deze brengt automobilisten met pech zo snel mogelijk naar een veilige locatie.

Daarnaast adviseert Rijkswaterstaat automobilisten om zich goed op de warmte voor te bereiden. Onder andere door voldoende drinkwater en een paraplu mee te nemen. De paraplu kan als parasol worden gebruikt tijdens het wachten bij pech. Het hitteprotocol geldt voor alle provincies waar het KNMI een grote kans op temperaturen van 30 graden of hoger verwacht. Dat zijn voorlopig alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden