null Beeld

Het verliezen van je kind

null Beeld

Het is het ergste wat iemand kan overkomen: je kind verliezen. Hoe moet je met het verlies omgaan en wat doet het precies met je? Hoe kan je het verlies van je kind ooit verwerken en hoe kan je het beste met het verlies omgaan als je nog meer kinderen hebt?

null Beeld

Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Het geluk wat je als gezin ervaren hebt, komt nooit meer terug. Als je een kind verliest, besef je hoe kwetsbaar het leven is. Je kunt er niet van uitgaan dat je jouw geliefden voor altijd bij je zult hebben, want je kan ze in eens kwijtraken.

Het besef dat je het leven niet zelf in de hand hebt, is het ergste. Je wilt heel graag iets doen voor je kind, maar je kan het niet voorkomen. Het enige wat je als ouder kunt doen is liefde geven als je kind ongeneeslijk ziek blijkt te zijn.

Het gebeurt ook steeds vaker dat kinderen komen te overlijden bij een ongeluk. Op zo’n moment begrijp je even niets meer van het leven. Je denkt steeds terug aan de laatste dag dat je zoon of dochter nog leefde. Je denkt bij jezelf na of je echt niet iets had kunnen doen. Sommige mensen gaan zelf na het overlijden van hun kind, verlangen naar de dood. Je wilt de pijn niet voelen. Die zal ook nooit weggaan. Toch zal je het ergens een plekje moeten kunnen geven, zodat jij en je gezin weer verder kunnen. Herinneringen raak je daardoor echt niet kwijt, die zullen altijd blijven bestaan, zolang je ze koestert.

Er zijn verschillende manieren hoe je het verlies van je kind kunt verwerken. Iedereen verwerkt zoiets op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat je rouwt zoals jij wilt en nodig vindt. Je moet je eigen gevoelens kunnen accepteren en vooral uiten als je daar behoefte aan hebt. Het verwerken van het verlies van een kind verloopt meestal in deze fasen:

- Het laten doordringen van de werkelijkheid van het verlies

- Het ervaren van de pijn van het verlies

- Het aanpassen aan het leven met het verlies

- Het opnieuw leren houden van de mensen en van het leven

Het is niet te zeggen hoe lang het duurt voordat je het verlies hebt kunnen verwerken. Het gemis kan wisselend gevoeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen of de verjaardag van je kind. Dan wordt het gemis altijd weer een stukje sterker. Het verlies van een kind is verwerkt als iemand er af en toe aan denkt, maar het verdriet het leven niet langer beheerst.

Tevens helpt het als je kind na overlijden thuis opgebaard ligt. Op die manier betrek je het hele gezin bij het verlies en kun je het misschien beter verwerken. Wanneer de vrouw samen met het achterblijvende gezin zich niet alleen op het verlies richt, maar ook op het vormgeven van de toekomst, heeft dit een positief effect. Zij en haar partner rouwen minder en hebben minder depressieve klachten.

Rachel Horzelenberg heeft haar oudste zoon verloren. Het hielp haar om haar dagelijkse gevoelens op te schrijven. Haar weblog is uiteindelijk een boek geworden.

’Onze Sam’

‘Onze Sam’ is een openhartig, persoonlijk verhaal over het verliezen van je kind.

Rachel heeft het boek ‘Onze Sam’ geschreven in de tijd dat haar oudste zoon Sam ziek was. Tweeënhalf jaar geleden werd de diagnose van een onbehandelbare hersentumor gesteld en Sam zou binnen enige tijd sterven. Het leven van Rachel en haar gezin stond helemaal op z’n kop. Zij heeft op advies van artsen in het ziekenhuis een weblog bijgehouden. Iedere dag schreef zij hoe het met Sam ging. Het scheelde behoorlijk wat uitleg naar andere mensen toe. Het was voor haar een soort uitlaatklep. Rachel heeft 7 maanden lang haar dagelijkse gevoelens afgeschreven en dat is uiteindelijk het boek ‘Onze Sam’ geworden. Rachel haalde de weblog op een gegeven moment van internet af. De stichting ‘Goede Doelen Elftal’ hebben Rachel benaderd en haar gevraagd of zij het goed vond het boek naar een uitgeverij te brengen. Rachel moest hier nog even over na denken. Uiteindelijk is het boek gemaakt en gepubliceerd en dat heeft Rachel erg goed gedaan. “Het helpt mij nog steeds in het verwerkingsproces. Het geeft mij ook een extra goed gevoel dat het boek voor andere mensen wat kan betekenen.” In het boek zijn ook foto’s van Sam te zien. Sam blijft op deze manier eeuwig bestaan. “Hij zei altijd dat hij later beroemd wilde worden. Ik hoop dat hij nu toch een beetje beroemd wordt.”

Bronnen:

www.kennislink.nl

www.eo.nl

Rachel Horzelenberg

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden