null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het ruiken van déze geur zorgt voor snellere haargroei

Speciale shampoos en dure haargroeimiddelen? Dat is helemaal niet nodig. Je hoofdhuid hoeft alleen maar een bepaalde geur te rúiken en de haargroei wordt al bevorderd, blijkt uit een nieuw onderzoek.

En het is ook nog eens een heerlijke geur: die van sandelhout.

Sandalore

Het gaat hier niet om een natuurlijke variant van sandelhout, maar om een kunstmatige geurstof met de merknaam ‘Sandalore’. Deze ruikt naar sandelhout, maar is het niet. Het is een geur die wordt geproduceerd door het Italiaanse cosmeticabedrijf Bioscalin Signal Revolution.

Wondgenezing

Samen met de Universiteit van Miami zetten zij, onder leiding van dermatoloog Ralf Paus, een onderzoek op naar de effecten van deze geur op onze haargroei. Al eerder werd namelijk ontdekt dat de geur helpt bij wondgenezing, een proces dat erg overeenkomt met haargroei.

Aanmaak groeistof

De kleine sensoren die op onze hoofdhuid zitten, blijken gevoelig te zijn voor Sandalore. De geurstof stimuleert de aanmaak van IGF in de huidcellen, een groeistof die ervoor zorgt dat de haarzakjes beter en langer werken. Ook bij wondgenezing speelt IGF een grote rol. Tijdens het onderzoek groeiden haren sneller en langer op de plekken waar Sandalore op de huidcellen werd gespoten. Waarom er geursensoren op onze hoofdhuid zitten, is eigenlijk niet duidelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer onderzoek

Peter de Keizer, universitair docent op het gebied van veroudering aan het UMC Utrecht, gaf commentaar op het onderzoek. Hij noemt het een goed begin, maar wil mensen wel waarschuwen voor de eventuele risico’s. De groeistof IGF speelt namelijk een rol in veroudering en de groei van tumoren. Hij denkt daarom dat er eerst meer onderzoek naar de veiligheid van de geur nodig is, voordat het wordt ingezet als haargroeimiddel.

Bron | De Volkskrant

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden