null Beeld

Het regent klachten over weer-apps: dít is er aan de hand

Dat niets zo onvoorspelbaar is als het weer in Nederland, weten we inmiddels wel. Gelukkig zijn er weer-apps die ons nog een beetje kunnen voorbereiden op de temperaturen en buien die we gaan krijgen. Tenminste, dat zou je denken. De afgelopen dagen regent het namelijk klachten van mensen die balen van hun weer-apps.

Zo werd er regelmatig regen voorspeld, maar bleef het droog. Of er werd juist mooi weer voorspeld, waarna de regen met bakken uit de lucht kwam. Kortom: de weer-apps leken niet echt goed te werken, maar hoe kan dat nou?

Verschil tussen regengebieden en buien

Volgens meteoroloog Nicolien Kroon heeft het vooral te maken met het feit dat er geen grote regengebieden waren, maar buien. “Vaak hebben we in Nederland te maken met grotere regengebieden, die bijvoorbeeld van west naar oost over ons land trekken”, zo legt ze aan RTL Nieuws uit. “Deze gebieden zijn makkelijk te volgen, waardoor je dus goed vooruit kunt zien hoe laat en hoelang het gaat regenen.”

Lastig inschatten

De afgelopen tijd hadden we dus te maken met buien in plaats van grote regengebieden. “Die zijn een stuk kleiner en feller, maar ook meer plaatselijk. En daarom is het lastiger om in te schatten waar en wanneer ze precies gaan vallen. Je kunt het vergelijken met popcorn: je weet dat ze gaan openbarsten, maar je weet niet precies op welk moment en waar.” Hoewel de weermodellen tegenwoordig steeds geavanceerder zijn, hebben weerexperts nog steeds moeite om de atmosfeer op de meter nauwkeurig in kaart te brengen. “Wat ze wel heel mooi aangeven is dat een gebied potentieel gevoelig is voor buien. We kunnen dan dus een indicatie geven van waar de kans op buien het grootst is.”

Soms heftiger dan het is

In weer-apps kunnen de verwachte buien er soms heftiger uitzien dan ze daadwerkelijk zijn. Zo kan er bijvoorbeeld weleens een regenwolk staan met 60 procent. “Dat geeft de kans aan dat het ergens die dag kan gaan regenen. Niet hoelang het gaat regenen", aldus Kroon. "Dus als het tien minuten regent die dag, was daar 60 procent kans op. Als er staat 60 procent, betekent dat niet dat het die dag 60 procent van de tijd gaat regenen.”

Tips om tóch een goed beeld te krijgen van het weer

Maar hoe kun je nu toch een beetje zekerheid krijgen over het weer? Volgens Kroon is het belangrijk om je app regelmatig te verversen en niet te ver vooruit te kijken. Ook is het verstandig om niet af te gaan op één app of website, maar verschillende bronnen te raadplegen. En misschien wel het belangrijkst: check altijd vlak voordat je de deur uitgaat nog een keer de voorspelling.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 23 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: wat hebben we geleerd van onze liefdes, influencers van boven de vijftig, een interview met Daphne Lammers, binnenkijken in een cottage garden en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden