null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het Pioppi-dieet? Het Voedingscentrum raadt het af

Er is commotie over het Pioppi-dieet, een 'wondermiddel' om net zo kwiek oud te worden als Italiaanse bejaarden en intussen te genieten van zaken als wijn, rood vlees en veel roomboter. Volgens het Voedingscentrum mis je door het dieet te volgen belangrijke voedingstoffen zoals vitamine B en voedingsvezels. Maar sommige artsen zeggen dat er gunstige effecten zijn.

Italiaans dorp

Het Pioppi-dieet komt van cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O'Neill. De naam verwijst naar een Italiaans dorp waar de inwoners opvallend oud worden. Het dieet is geïnspireerd op een mediterraan eetpatroon, maar wijkt daar op sommige punten ook van af. Zo wordt het eten van koolhydraten ontraden en het gebruik van onder meer kokosolie, roomboter, vis, rode wijn en eieren in grote hoeveelheden juist aangemoedigd. Het boek over dit succesdieet voert al weken de bestsellerlijsten in ons land aan. Het Voedingscentrum laat zich zelden uit over diëten, maar vindt het nodig dat nu wel te doen.

'Tegenstrijdig dieet'

Het Voedingscentrum stelt op zijn site dat het Pioppi-dieet overeenkomsten vertoont met de Schijf van Vijf, zoals het advies te kiezen voor olijfolie, groente, fruit en ongezouten noten. Maar 'Pioppi' is er hier en daar ook mee in strijd. Het advies van Malhotra en O'Neill is namelijk om brood, pasta, rijst en aardappelen te mijden. Volgens het Voedingscentrum heeft het menselijk lichaam juist 'koolhydraten nodig als energiebron'.

Te veel van het goede

Daarnaast stelt het Pioppi-dieet geen grenzen aan het eten van vlees, en dat vindt het Voedingscentrum geen goed idee. De voedingsadviseurs wijzen erop dat rood en bewerkt vlees in verband wordt gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker.

Het eten van minimaal tien eieren per week gaat het Voedingscentrum ook te ver. In eierdooiers zit veel cholesterol en te veel eieren kunnen het risico op diabetes type 2 verhogen.

De bedenkers van het dieet en het Voedingscentrum hebben ten slotte een andere mening als het gaat om het drinken van rode wijn. Eén glas per dag zou goed zijn voor het hart, maar specialisten van het centrum benadrukken dat dit nooit is bewezen.

'Voedingscentrum is te negatief'

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in Leiden, vindt het Voedingscentrum te negatief. "Hun adviezen zijn voor gezonde mensen. Voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten gelden andere richtlijnen. Bij diabetes type 2 is koolhydraatbeperking al onderdeel van de behandeling," zo zegt hij tegen NRC.

Volgens het Voedingscentrum kunnen diabetespatiënten op korte termijn inderdaad baat hebben bij het dieet, maar zijn de effecten op langere termijn onzeker. Het centrum adviseert mensen met diabetes die een koolhydraatarm dieet willen volgen om zich te laten begeleiden door een arts of diëtist.

Bronnen | nos.nl, voedingscentrum.nl, NRC

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden