null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het mazelenvirus blijkt nóg gevaarlijker: immuunsysteem wordt langdurig aangetast

Het mazelenvirus heeft een enorme invloed op het immuunsysteem, blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek. Besmette patiënten zijn hierdoor jaren na de infectie nog steeds vatbaarder voor andere ziektes.

Dit komt doordat bepaalde 'geheugencellen' in het immuunsysteem worden gewist.

Besmettelijk virus

Het mazelenvirus is een besmettelijk virus dat zich via de lucht verspreidt. Het nestelt zich in de luchtwegen en uit zich vervolgens door rode vlekken op de huid. Er is een goedkoop en veilig vaccin beschikbaar dat aan alle kinderen in Nederland en België wordt aangeboden. Maar vooralsnog besluiten veel mensen hier geen gebruik van te maken.

Niet ingeënt

De onderzoekers van het Amsterdam UMC en Wellcome Sanger Institute in Cambridge gebruikten bloedmonsters van 77 kinderen van deze ‘anti-vaxxers’. Dit zijn kinderen -in de leeftijd van 4 en 17 jaar- die niet zijn ingeënt tegen de ziekte. In 2013 raakten zij allemaal besmet. Twee keer stond deze groep kinderen bloed af: één keer voor de besmetting en een paar maanden erna.

Geheugencellen weggevaagd

Uit de resultaten van de studie blijkt dat besmetting met de mazelen langdurig de gezondheid aantast. Het virus vaagt namelijk 11 tot 73 procent van onze antistoffen weg. Hierbij gaat het vooral om ‘geheugencellen’ van het immuunsysteem. Dit zijn cellen die het lichaam na een infectie aanmaakt, om andere infecties later beter te kunnen bestrijden.

Vatbaar

Worden deze cellen gewist, dan kan het lichaam minder goed herstellen van een ziekte. Hierdoor zijn mazelenpatiënten dus vatbaarder voor allerlei ziektes. Vaak duurt het meerdere jaren totdat het immuunsysteem volledig hersteld is.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden