The Princess Beeld The Princess
Beeld The Princess

PREMIUM

Het leven van Diana: van sprookje, naar soap en uiteindelijk tragedie in de film The Princess

Op 31 augustus 1997 veroorzaakte de dood van Prinses Diana een publieke uitbarsting van rouw zoals Engeland niet eerder meemaakte. Nu 25 jaar later, kijken we terug op haar leven. The Princess draait vanaf 31 augustus in de bioscoop.

Het verhaal is meer dan eens verteld. Maar The Princess is niet de zoveelste speculatie over het privéleven van Diana, de film toont het publieke beeld zoals de wereld het zag evolueren. Van het sprookje, naar de soap en uiteindelijk de tragedie. Wat The Princess laat zien is hoe dicht de media op haar huid zaten en welke impact dit had op haar leven. En wat dat zegt over ons, de toeschouwers die de beelden keer op keer willen zien. Ook nu weer. Zonder voice-over en uitsluitend aan de hand van archiefbeelden – zowel uit de media als openbare amateuropnames – ontstaat een indringend en uiteindelijk het meest waarachtige portret van Diana.

Hartverscheurende scène in The Princess

The Princess overspant de jaren tussen 1981 vanaf het moment dat ze voor het eerst in de media verschijnt vlak voor haar verloving met prins Charles, tot haar begrafenis in 1997. De schuchtere jonge vrouw die ze was toen de paparazzi haar voor het eerst bij haar huis opwachtten, haar charmante optreden tijdens de Australië-tournee toen het volk haar voor altijd in het hart sloot en de hartverscheurende scène waarin haar jonge kinderen achter haar kist lopen.

Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat Diana Spencer overleed. De Britse Oscargenomineerde regisseur Ed Perkins (Black Sheep, Tell me who I am) was als kind getuige van de impact die de gebeurtenis had in zijn omgeving en maakte een confronterende kroniek over het publieke leven en de dood van de ‘people’s princess’. De langverwachte documentaire werd onlangs enthousiast ontvangen in het Verenigd Koninkrijk en ging begin dit jaar in wereldpremière tijdens de openingsavond van het Sundance Film Festival.

Alexandra HolscherThe Princess

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden