null Beeld

Het kabinet is gevallen: wat gaan wij daarvan merken?

Na wekenlang overleg te hebben gevoerd, hebben premier Mark Rutte en zijn ministers vandaag tóch besloten om op te stappen. Reden hiervoor is het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Maar wat betekent het nu eigenlijk dat kabinet Rutte III is gevallen? Gaan wij hier bijvoorbeeld iets van merken in de manier waarop de coronacrisis nu wordt aangepakt?

Wij leggen het je hier uit.

Het kabinet is gevallen: wat betekent dat?

Nu het kabinet is gevallen vanwege de toeslagenaffaire, wordt het kabinet ruim twee maanden eerder dan voorzien ‘demissionair’. Deze demissionaire status zat er al aan te komen, omdat een kabinet altijd demissionair wordt zodra er Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden (dit jaar is dat half maart). Demissionair betekent dat het ontslag van het kabinet is ingediend, maar dat het kabinet nog wel in functie is. Lopende zaken worden dus nog gewoon afgehandeld door ministers en staatsecretarissen. Alleen omstreden of gevoelige onderwerpen worden aan het volgende kabinet overgelaten, zogeheten ‘verboden onderwerpen’.

Wat betekent dit voor de coronacrisis?

Veel mensen vragen zich af of de val van het kabinet ook invloed heeft op de aanpak van de coronacrisis. Dit is gelukkig niet het geval: premier Mark Rutte liet eerder al weten dat acute coronagerelateerde onderwerpen niet op de ‘verboden lijst’ komen. "Onze strijd tegen het coronavirus gaat door", beloofde Rutte zojuist ook weer in de persconferentie over het gevalle kabinet.

Dit betekent dat vaccins nog steeds kunnen worden aangekocht en lockdowns nog steeds kunnen worden verlengd/verzwaard/verlicht/beëindigd. Hetzelfde geldt voor economische steunpakketten. Ook de zondagse Catshuisoverleggen, de persconferenties op dinsdag en de coronadebatten zullen voorlopig nog gewoon doorgaan. Dit betekent dan ook dat wij voorlopig niks zullen merken van de val van het kabinet.

Hoe nu verder?

Zoals we al zeiden blijft het kabinet voorlopig nog

in functie. Na de verkiezingen op 17 maart zal er weer een kabinet worden

gekozen, maar de vraag is natuurlijk hoe snel dit zal gebeuren. Dit hangt af

van de verkiezingsuitslag en de daarop volgende (in)formatie. Voorlopig moeten

we het dus nog even met het huidige kabinet doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | ANP

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden