null Beeld

Het is vandaag Foute Kersttruiendag: heb jij ‘m al aan?

Het is vandaag Foute Kersttruiendag: hét moment om je foute kersttrui te dragen. Kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft de dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor kinderen in nood in onder meer Syrië, Libanon en Afghanistan die deze winter de kou moeten trotseren. Kersttruiendragers kunnen met acties geld ophalen om de kinderen te voorzien van bijvoorbeeld warme kleding en dekens.

Dit goede doel haalt elk jaar meer Nederlanders over om zich deze dag in foute kerstkleding te hullen, zegt Valerie Kierkels van Save the Children. "Dit jaar hebben 800 scholen en zo’n 1.500 kleinere en grote bedrijven zich aangemeld. C&A doet bijvoorbeeld mee in al hun vestigingen. Dat zijn alleen al 3.500 werknemers in kersttrui,’’ vertelt ze aan ad.nl. Daarnaast hebben duizenden particulieren toegezegd vandaag in kersttrui geld op te gaan halen voor de kinderen die dat zo goed kunnen gebruiken. "Maar niet iedereen meldt zich natuurlijk aan. Waarschijnlijk zijn er dus nog een stuk meer deelnemers.’’

Cupcakes bakken

Op verschillende manieren wordt er geld ingezameld. Zo worden er op de ene plek cupcakes gebakken en verkocht voor het goede doel en op een andere lege flessen ingezameld om geld op te halen. "Veel bedrijven houden bijvoorbeeld een borrel met een donatiebox. Wij zijn benieuwd wat mensen nog meer verzinnen en zien al die acties graag terug op social media,’’ aldus Kierkels.

Actrice Esmée van Kampen, te zien in de Instagram-post, is Foute Kersttruiendag-ambassadeur voor de kinderrechtenorganisatie.

Zelf een foute kersttrui maken

In het kader van het milieu (hergebruik is beter dan een nieuwe kopen) adviseert Save the Children een eigen foute kersttrui te maken door een gewone trui uit de kast te pakken en die te versieren met onder andere lampjes, lapjes, ballen en glitters.

Geen officiële feestdag

Foute Kersttruiendag is overigens geen officiële feestdag. De dag wordt nu voor de derde keer in Nederland gehouden. In het Verenigd Koninkrijk en Italië organiseert Save the Children het fenomeen inmiddels ruim tien jaar.

Wat is je donatie waard?

Wanneer je een foute kersttrui draagt en geld ophaalt zorgt Save the Children er met de opbrengst voor dat alleenstaande kinderen waar dat mogelijk is worden herenigd met hun ouders en dat ze worden voorzien van voedsel en warme kleding. Dit onder het motto: 'make the world better with a sweater', zo valt te lezen op dresscode.nl. Bij een donatie van €3,50 regelt de kinderrechtenorganisatie warme sokken voor zes Syrische kinderen, een donatie van €25 levert een gezin voedsel voor een hele maand op en voor €90 hebben ze een tent, dekens en matrassen. Bekijk hier het complete overzicht.

Bronnen | ad.nl, savethechildren.nl, dresscode.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden